« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Sir Roger Moore stigao u Dubrovnik

Uz mnoge poznate festival Julian Rachlin posjetio je i James Bond

Sir Roger Moore sa suprugom Christine
Sir Roger Moore sa suprugom Christine (Željko Tutnjević, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Julian Rachlin i prijatelji

,

John Malkovich

,

koncert

,

Sir Roger Moore

,

filmska glazba

,

Alberto Iglesias

U Kneževu dvoru jučer je održan koncert španjolskog skladatelja filmske glazbe Alberta Iglesiasa, kao dio Festivala "Julian Rachlin i prijatelji", što se od 2. do 14. rujna održava u Dubrovniku.

Uz Iglesiasa i brojne glazbenike - maestra Juliana Rachlina, violinisticu Janine Jansen, pijanista Itamara Golana, violinista Lawrence Powera, violončelista Torleif Thedeen, samog skladatelja Alberta Iglesiasa na klavijaturama i pod ravnanjem Stefana Vladara kao pripovjedač - u izvedbi djela sudjelovao je i holivudski glumac John Malkovich.

Umjesto utakmice, na koncert 

Jučerašnjem koncertu, koji se održavao pod pokroviteljstvom Vlade RH, nazočan je bio i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader sa suprugom.

Također među okupljenom publikom bio je i britanski glumac sir Roger Moore.

Alberto Iglesias, suvremeni španjolski skladatelj, poznat je po glazbi za filmove poznatog španjolskog redatelja Pedra Almodovara.

Ove godine predstavlja svoja djela "Ljubavnik koji se smanjuje" i "Zaštićeni patent - Bubnjar u rotirajućoj kutiji", nastala u suradnji i prema tekstu i konceptu nedavno preminulog konceptualnog umjetnika Juana Munoza.

Projekt "Zaštićeni patent..." izvorno je zamišljen kao radijska drama, no kako je Munoz umro prije no što je završen, Iglesias i Malkovich odlučili su njemu u čast nastaviti s radom, stvorivši nadrealističan performans u kojem bubnjar stoji na podiju dok komorni ansambl izvodi glazbu uz Malkovichevo čitanje opisa patenta za nestajanje bubnjara.

Večeras na programu Beethoven

Pijanist Leif Ove Andsnes, violinist Philip Dukes, holivudski glumci Sir Roger Moore i jučerašnji gost glumac John Malkovich, ali i skladatelj Krzysztof Penderecki i Alberto Iglesias uz već poznate glazbenike poput Mische Mayskog, pijanista Itamara Golana, violinistice Janine Jansen, kornista Radovana Vlatkovića i brojne druge, samo su neka od svjetski poznatih imena koja su ili će tek nastupiti na poziv maestra Juliana Rachlina na 8. Festivalu komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji".

U Dubrovniku će gostovati i Kraljevska filharmonija iz Londona koja je prošle godine vrhunskim nastupom na Jezuitskoj poljani oduševila publiku. Londonska Kraljevske filharmonije nastupit će večeras, 11. rujna, na Boškovićevoj poljani i prirediti "Večer Ludwiga van Beethovena".

Održavanje Festivalu komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" ove je godine zbog financijskih razloga bilo upitno, no, uz sponzorstvo Vlade RH i Grada Dubrovnika organizacija je uspješno nastavljena.

Završni program Festivala u nedjelju, 14. rujna, bit će posvećen Wolfgangu Amadeusu Mozartu kada će nastupiti i britanska filmska zvijezda sir Roger Moore.

11.09.2008. 09:43:23
Novi komentar
nužno
nužno