« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SEZONA 2011./2012.

"Pariški život" premijerno u riječkom HNK-u

Na svečanom otvorenju sezone bili ili su i intendanti hrvatskih hrvatskih nacionalnih kazališta koji su danas u Rijeci održali sastanak o zajedničkim aktualnim temama

Fotografija vijesti
Više o

kazalište

,

opera

,

HNK Ivana pl. Zajca

Sinoć je u riječkom HNK premijernom izvedbom operete Jacquesa Offenbacha "Pariški život" otvorena kazališna sezona 2011./2012, piše Hina.

Na svečanom otvorenju bili su nazočni i intendanti hrvatskih hrvatskih nacionalnih kazališta koji su danas u Rijeci održali sastanak o zajedničkim aktualnim temama.

U izvedbi su, uz soliste, sudjelovali zbor i orkestar Opere HNK te članovi ansambla Baleta. U važnijim ulogama nastupili su Sergej Kiselev kao Aleksej de Gardefeu, Voljen Grbac u čak tri uloge, Robert Kolar, Kristina Kolar, Bojan Šober i Olga Kaminska. Autor scenografije je Ivo Knezović, kostima Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

Opereta "Pariški život" je praizvedena 1866. godine a prerađena 1873. godine. Posljednjeg desetljeća je sve snažniji povratak operete a time i Offenbachovih djela na scene širom svijeta.

Na riječkoj sceni je izveden posljednji put 1987. godine u režiji Vladana Švacova i pod ravnanjem Krunoslava Kajdija.

Izvorno se radnja operete zbiva u vrijeme 1. svjetske izložbe u Parizu kada je u taj grad stiglo mnogo stranaca te različitosti.

Večeras izvedena riječka predstava smještena je u 80-te godine prošlog stoljeća, po ideji redateljice i dramaturginje Marijane Fumić.

07.10.2011. 08:11:00
Novi komentar
nužno
nužno