« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PADOBRANCI...

Hrvatska dječja kazališta pohode inozemne festivale

Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) s lutkarskom operom "Čarobna frula" gostuje na Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS), a Mala scena s predstavom "Padobranci ili o umjetnosti padanja" na pet festivala

Genijalna predstava Male scene
Više o

Zagrebačko kazalište lutaka

,

Mala scena

,

padobranci

Za hrvatska kazališta za djecu započela je bogata jesen. Tijekom listopada sudjelovat će na nekoliko inozemnih kazališnih festivala, Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) s lutkarskom operom "Čarobna frula" gostuje na Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS), a Mala scena s predstavom "Padobranci ili o umjetnosti padanja" na pet festivala u Sloveniji, BiH i Danskoj. "Čarobna frula" najavljuje se kao jedan od najambicioznijih projekata ZKL-a u kojemu su desetero pjevača i desetero lutkara uprizorili borbu između Sarastra i Kraljice noći. Ta inačica Mozartove opere, u režiji Krešimira Dolenčića, spaja lutkarstvo, živog glumca, vrhunsku glazbu i scenski spektakl, stoji u obavijesti Zagrebačkog kazališta lutaka.

Kraljevića Tamina glumi Boris Mirković, a tu ulogu pjeva mladi tenor Tomislav Mužek, dok sopranistica Valentina Fijačko pjeva ulogu Pamine koju glumi Maja Petrin. Lutke i kostime za tu nagrađivanu predstavu koja uvodi djecu u svijet opere dizajnirao je Goran Lelas.

Beogradske muzičke svečanosti osnovane su 1969. i najstariji su srpski glazbeni festival. Na njima su dosad nastupili neki od najpoznatijih svjetskih ansambala i solista, a ove godine održat će se od 15. do 26. listopada.

"Padobranci ili o umjetnosti padanja", neverbalna predstava o gravitaciji za djecu stariju od 3 godine, izvodi se već pet godina, a tijekom listopada odlazi na festival "Zlata paličica" u Ljubljanu (7. listopada), na festival MESS u Sarajevo (9. listopada) te od 16. do 23. listopada na tri festivala u Danskoj, u Kopenhagenu, Aarhuisu i Viborgu.

Predstavu je osmislio Ivica Šimić, koreografiju Larisa Lipovac i Damir Klemenić, kostime Hana Letica, a autorsku glazbu Alen Kraljić. U predstavi, koja je već igrala na svih pet kontinenata u najznačajnijim kazališnim dvoranama svijeta, igraju Kristina Bajza Marčinko i Tomislav Krstanović, izvijestilo je kazalište Mala scena.

06.10.2011. 16:35:23
Novi komentar
nužno
nužno