« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
NAPOKON

Ozonska rupa počinje polagano zacjeljivati

Pronađeni su prvi jasni dokazi da je ozonska rupa iznad Antarktike počela zacjeljivati, objavili su znanstvenici

Napokon oporavak!
Napokon oporavak! (Arhiva)
Više o

Antarktika

,

ozonska rupa

Ozonska rupa iznad Antarktike se smanjuje, tvrde znanstvenici koji su izmjerili da je u rujnu 2015. rupa bila oko 4 milijuna četvornih kilometara manja nego godine 2000.

To se postignuće pripisuje dugoročnom postupnom smanjivanju korištenja kemikalija koje uništavaju ozon.

Britanski znanstvenici prvi su uočili polovicom 80-tih godina prošlog stoljeća da se ozonski omotač počinje stanjivati oko 10 kilometara iznad Antartike.

Ozon blokira štetno zračenje sunca

Ozon je važan jer blokira štetno ultraljubičasto zračenje sunca, a njegov nedostatak povećava opasnost od raka kože, oštećenja katarakte i šteti životinjama i planetu općenito.

Godine 1986. utvrđeno je da ozon uništavaju molekule iz freona (CFS) koji možemo naći u raznim proizvodima, od laka za kosu, preko hladnjaka i rashladnih uređaja.

Razlog zbog kojeg se omotač počeo stanjivati upravo iznad Antarktike je tamošnja ekstremna hladnoća i puno svjetlosti.

 Protokol iz Montreala - točka zaokreta

Zahvaljujući protokolu iz Montreala (1987.) o zabrani freona stanje se postupno počelo popravljati. Sada se prvi puta vidi da se ozonski omotač ponovno počeo povećavati.

"Ne očekujemo potpuno oporavak do negdje 2050. ili 2060. ali vidimo da ozonska rupa više nije tako dramatična kakva je bila", kažu znanstvenici koji su radili na projektu.

24.07.2016. 18:14:00
Novi komentar
nužno
nužno