« Putovanja
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SAZNAJEMO

Ovoga ljeta stvarno napunite baterije! Neka ljeto bude posebno...

Dosadilo vam je svake godine ljetovati na isti način? Za one koje sve manje privlače pretrpane plaže i gužve u razvikanim turističkim središtima, predlažemo nekoliko destinacija za sasvim drugačiji ljetni odmor

Plitvice osvježavaju bez premca
Plitvice osvježavaju bez premca (Arhiva)
Više o

putovanja

,

ljeto

,

Plitvička jezera

Posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera samo je po sebi turistički "par excellance", a kad ste uz to smješteni u pravoj oazi luksuza i udobnosti, u blizini veličanstvenog Velikog slapa, onda znate da boljeg odmora nema. Novi turistički resort Fenomen Plitvice doista je fenomenalan: devet drvenih kuća građenih prema svim ekološkim standardima i od najkvalitetnijih lokalnih materijala, vrhunski restoran, teretana na otvorenom, igralište za djecu, mogućnost vježbanja joge, vožnje biciklom, jahanja..., a sve u savršenoj sinergiji s prirodom - treba li što više dodati? Ljudima kojima doista treba odmor od vječne gužve, buke i užurbanosti kakva vlada u velikim gradovima, Fenomen Plitvice napunit će baterije u svakom smislu. Više na https://fenomen-plitvice.com/.

Ako ste ljubitelji vina, zasigurno već znate da je poluotok Pelješac kolijevka plavca malog i mjesto gdje je vino stil života. Kad se od Stona vozite prema Orebiću, u srcu poluotoka nećete moći zaobići Poljoprivrednu zadrugu Putniković koja okuplja čak 144 vinara iz Putnikovića, Žuljana i Ponikava. Voćni rose, vrhunska maraština, moćni plavci i cuvée prave su ljetne "kapljice" kojima na ovoj vinskoj destinaciji nećete moći odoljeti. Od prošle godine  u sklopu vinarije otvoren je Dom vinarske tradicije u kojem su izloženi originalni eksponati koji su se nekad koristili u tradicionalnom vinogradarstvu i vinarstvu, u sklopu Doma je kušaonica, a u potkrovlju se uređuje replika autohtone dalmatinske kuće. Bilo da tek putujete na svoju pelješku destinaciju, vraćate se kući ili samo želite predah od mora i kupanja, više nećete morati razmišljati gdje stati i kupiti najbolje vino - Putniković je uvijek "uz put". Više na: https://bit.ly/2LBn98r.

Pet planinskih oaza, moderno uređeni kampovi, tri vinske ceste, odlična gastro-ponuda, čak 886 kilometara biciklističkih staza recept je za savršen odmor u Požeško-slavonskoj županiji. Za one koji biraju aktivan odmor, istok Hrvatske sve je samo ne ravničarski: od Brda Sokolovac s prekrasnim vidikovcem od kojeg puca pogled na Požegu; preko brda Klikun i Starac iznad Pleternice, koja su raj za vinoljupce, i planinarskog doma Lapjak iznad termalnih voda u Velikoj do Omanovca, odakle se pruža najljepši pogled na Moslavinu i Slavoniju i gdje možete uživati u streličarstvu ili paraglajdingu - sve te planinske staze učinit će vaš odmor nezaboravnim. Dakako, ne propušta se ni Park prirode Papuk, geopark pod zaštitom UNESCO-a, s mnoštvo poučnih staza, gorskih jezera, špilja, slapova i čak 1200 vrsta flore i faune. Avanturisti mogu odsjesti u jednom od dva nova kampova - eko-kampu Duboka i kamp odmorištu Zlatni Lug - sa svom potrebnom infrastrukturom za kampere, ali uživati u jednoj od 30 vinarija na tri vinske ceste: Vinogorje Požega - Pleternica, Vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko Vinogorje Kutjevo. Više na http://tzzps.hr/.

Svi oni koji su ikada bili u berbi grožđa znaju da je to puno više od fizičkog rada. Red berbe, red pjesme, red dobrih zalogaja i vrhunske kapljice i, kad se ruke slože, vinogradi su za tren obrani. Doduše, 125 hektara rodnih vinograda, s koliko raspolažu Feravina u Feričancima,  nije baš "mačji kašalj", ali je berba svakako jedinstven turistički događaj koji tradicionalno počinje negdje u rujnu. Berba je lani počela najranije u povijesti Feravina - već 24. kolovoza - pa nema boljeg "tajminga" nego da prije jesenske ludnice i navale obveza posjetite ovaj kraj. Iz vinskih podruma Feravina  "izašla" su već brojna nagradama ovjekovječena vina, a sada je prava prilika da probate i nove zvijezde - pjenušava vina Grasecco i Francesca - koja su savršena baš za vruće ljetne noći. Proizvedena uz pomoć nove tehnologije u podrumu u Feričancima (prema charmat metodi) i u novim punionicama za punjenje mirnih i pjenušavih vina, Grasecco (sto posto graševina) i Francesca (sto posto frankovka) odlični su aperitivi bogatog i dugotrajnog okusa, koji će zasigurno privući i mlađe generacije. Više na http://feravino.hr/.

20.07.2018. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno