« Žene
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
MYTHBUSTERS

Ovisi li boja kose o tome kako će nas doživljavati suprotan spol?

Nema ničeg pametnog u tome da se ženama govori da je jedna poželjnija od druge

Je li stvarno dobro biti plavuša?
Je li stvarno dobro biti plavuša? (Arhiva)
Više o

zabava

,

žene

,

plavuše

,

boja kose

Uvjerenje da se plavuše bolje zabavljaju mit je koji je odavno prestao vrijediti.

Ipak, stručnjaci su otkrili da boja kose uvjetuje način na koji će nas percipirati pripadnici suprotnog spola. Radi se, naravno, o tome koliko ćemo im biti privlačni, te kakav će dojam dobiti o našem zdravlju.

Psiholozi sa Sveučilišta u Minnesoti nedavno su proveli istraživanje kojim su nastojali odrediti kakav utjecaj boja kose u žena ima na način na koji će ih muškarci doživljavati. 

Grupi od 110 muškaraca predstavljene su kompjuterski uređene slike žena plave, smeđe i crne kose.

Pokazalo se da su žene s plavom kosom doživljavane kao mlađe i privlačnije. One s plavom ili smeđom kosom proglašene su kao skupina s većim potencijalom za pronalazak romantičnog partnera.

Stručnjaci su zaključili da su muškarci sposobni donositi kompleksne prosudbe o ženama, njihovom ponašanju u vezi i majčinskom potencijalu samo na temelju vanjskih karakteristika poput bolje i duljine kose.

Pitanje o tome privlače li muškarce plave ili smeđe žene staro je koliko i vrijeme. Isto je pitanje i dr. John Beddoe postavio slavnome Charlesu Darwinu. Beddoe je katalogizirao svoje plavokose i smeđokose pacijentice prema tome jesu li udane ili nisu kako bi Darwinu pomogao istražiti teoriju da će plavuše u više slučajeva ostati neudane. Darwin je od svojega istraživanja na kraju odustao jer nije mogao proizvesti nikakv zaključak.

Možda bi se u njega mogli ugledati i mnogi današnji stručnjaci. Nema ničeg pametnog u tome da se ženama govori da je jedna poželjnija od druge.

Piše: Andrea Holi
12.01.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno