« Film
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OKTAVIJANI

Otvoreni su Dani hrvatskog filma

Na 19. Dane hrvatskog filma prijavljen je 371 film, što je u svim kategorijama rekordan broj dosad

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Dani hrvatskog filma

,

nagrada Oktavijan

,

zagreb-info

,

radojka tanhofer

,

Davor Šimanović

Uručenjem "Zlatnog Oktavijana" za životno djelo montažerki Radojki Tanhofer večeras su u Studentskom centru otvoreni 19. Dani hrvatskoga filma (DHF), na kojima će se do 11. travnja prikazati godišnja hrvatska produkcija filmova kratkog i srednjeg metra.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nagradilo je Radojku Tanhofer jer je, kao jedna od začetnica montažne profesije u nas, "pokazala visoke standarde u klasičnim montažnim rješenjima i estetski osebujnijim montažnim strukturama". Istaknut je i njezin doprinos u pedagoškom radu - utemeljila je sveučilišnu nastavu filmske montaže.

Montažom se počela baviti netom nakon Drugog svjetskog rata, a neki od filmova na kojima je radila su "Plavi 9", "Koncert", "Djevojka i hrast", "Rondo", "H-8", "Abeceda straha", "Kad čuješ zvona", "Kuća".

Na 19. DHF prijavljen je 371 film, što je u svim kategorijama rekordan broj dosad. Za konkurenciju je izabrano 36 igranih filmova, 31 dokumentarni, 27 animiranih, 13 eksperimentalnih filmova, 42 namjenska filma te 24 glazbenih spotova.

Dani hrvatskog filma jedinstvena su prilika da publika pogleda skoro sve filmove koji su snimljeni u Hrvatskoj tijekom jedne godine, uključivši i one koji nisu ušli u konkurenciju, te jedno od rijetkih mjesta gdje se uopće prikazuju kratki igrani filmovi, rekao je koordinator programa Davor Šimanović.

Festival završava dodjelom nagrada žirija, nagrade "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara, "Jelena Rajković" za mlade filmaše, "Zlatna uljanica" tjednika "Glas koncila", nagrada publike te nagrada "Salona odbijenih" za filmove koji nisu ušli u konkurenciju. U žiriju su Arsen A. Ostojić, Rada Šešić i Dean Šoša.

Popratni program donosi, među ostalim, cjelovečernje filmove s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, program sjećanja na Vedrana Šamanovića, radionice za eksperimentalni film i filmske kritike, izložbe, književne promocije. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 23:03:15
Novi komentar
nužno
nužno