« Knjiga
objavljeno prije 12 godina
BOOKSA

Otvara se Festival kratke priče

Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, a odigravaju u Zagrebu i Pazinu

Festival EU kratke priče
Festival EU kratke priče (Arhiva)
Više o

festival europske kratke priče

,

Booksa

U već tradicionalnoj, neformalnoj atmosferi gastronomsko-sportskog programa "Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!", u sklopu kojega će se snage na nogometnom terenu odmjeriti likovni umjetnici i pisci, danas se otvara Festival europske kratke priče.

Nakon susreta kod Ateljea Žitnjak večeras će se u zagrebačkoj "Booksi" održati "Kratak uvod u suvremenu nizozemsku kratku priču", prvi 'radni' razgovor festivala, koji će do 1. lipnja u Zagrebu i Pazinu ugostiti više od dvadeset europskih književnika.

Recentnu književnu scenu Nizozemske, ovogodišnje zemlje partnera, predstavit će tijekom festivala i spisateljska zvijezda Cees Nooteboom koji se proslavio prozom i putopisima, a u Zagrebu će čitati priče koje će mu na hrvatskom biti objavljene iduće godine.

Iz Nizozemske dolaze još Mannon Uphoff, koju su nizozemski kritičari svrstali među najboljih pet pisaca kasnih devedesetih, i Sanneke van Hassel, kojoj uoči festivala izlazi treća pripovjedna zbirka "Magarci" i antologija kratkih priča "U grad". One su već gostovale na Festivalu, a prvi put predstavlja se belgijski pisac nizozemskog govornog izričaja, Dimitri Verhulst.

Festival će ugostiti i prevođenog portugalskog pisca Jacinta Lucasa Piresa, te baskijskog pisca i glazbenika Xabiera Montoiu, dobitnika nekoliko književnih nagrada. Njegova književna karijera počela je 1983. zbirkom pjesama "Anfetamina", nakon koje je ih je objavio još tri. Napisao je i osam romana te jednu društvenu kroniku.

Neven Ušumović predstavit će zbirku priča "Rajske ptice", a od domaćih predstavnika tu su još Zoran Ferić, Ivica Pretenjača, Stanislav Habjan, Ivana Simić Bodrožić, Senko Karuza, Zoran Pilić, Maja Hrgović i Enver Krivac.

Publika jedanaestog Festivala imat će prigodu družiti se i s Jamesom Hopkinom, Dilys Rose i Michelle Green iz Velike Britanije, Nualom Ni Chonchuir iz Irske, Dejanom Tiagom Stankovićem, Srđanom Srdićem, Davidom Albaharijem i Jelenom Lengold iz Srbije, Gyoergyjem Dragomanom iz Mađarske i Clemensom Meyerom iz Njemačke.

Dan nakon otvorenja održat će se sastanak o različitim modelima promocije nacionalne književnosti na kojemu će, uz predstavnike domaćih kulturnih i izdavačkih institucija te Ministarstva kulture, biti gosti stranih organizacija za promociju nacionalnih književnosti.

Ulaz na festivalske programe je besplatan. Čitanja, radionice, promocije i razgovori s publikom održavat će se u "Booksi", Teatru &TD, ZKM-u, na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u Profilu Megastoreu i VIP Clubu, te u pazinskom Pučkom otvorenom učilištu i Spomen-domu

27.05.2012. 08:36:45
Novi komentar
nužno
nužno