« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
13. 3. 2009.

Knjiga dana: Otto Holzapfel: Leksikon europske mitologije

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

knjiga dana

,

Otto Holzapfel: Leksikon europske mitologije

Hrvatski prijevod leksikona koji obuhvaća široko područje antičkih i ranosrednjovjekovnih predaja djelo je Otta Holzapfela, ravnatelja Njemačkog arhiva narodnih pjesama i poznatoga njemačkog stručnjaka za mitološke i etnološke teme.

Na 429 stranica «Leksikon europske mitologije» donosi više od 9200 natuknica i 500 ilustracija, te donosi iscrpan opis likova i pojmova iz ponajprije iz germanske, a osobito skandinavske, antičke i keltske mitologije te dijelom iz slavenske mitologije. Ujedno, donosi mitološke priče, opisuje obrede, svečanosti i običaje starodrevnih naroda te pridonosi boljem upoznavanju hrvatskih čitatelja s mitološkom baštinom europskih naroda i kultura.

Podloga Leksikonu bili su mali Herderovi leksikoni "Griechischen und Romischen Mythologie", koje su sastavili Dorothea Coenen i Otto Holzapfel, no znatno je proširen i dopunjen znanstvenim spoznajama i teorijskim raspravama o temama.

Njemačko izdanje objavljeno je 1993., a na hrvatski su ga jezik prevele Ankica Hecker, Inja Pavlović, Vlatka Petričević, Iva Rihtarec i Sofija Rogers.

Prevela Inja Pavlović

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
13.03.2009. 11:57:14
Novi komentar
nužno
nužno