« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
Lopud

Otok prirodnih ljepota i umjetnosti

Jedan od Elafitskih otoka, smješten u blizini Dubrovnika i ove će godine ugostiti poznate svjetske umjetnike koji će predstaviti svoje radove

Fotografija vijesti
Više o

Olafur Eliasson

,

Dubrovnik

,

Lopud

,

Elafitski otoci

,

jadranski otoci

,

Šunj

,

suvremena umjetnost

,

Thyssen-Bornemisza Art Contemporary

Lopud je jedan od Elafitskih otoka u Jadranskom moru. Spada u južnodalmatinsku skupinu otoka, a nalazi se oko 5 Nm sjeverozapadno od dubrovačke luke Gruž. Istočno od Lopuda smješten  je otok Koločep, a zapadno Šipan. Lopud je prema nekim arheološkim nalazima naseljen vec tisućama godina. Na otoku su pronađeni mnogi ostaci starogrčkih, rimskih i slavenskih gradevina i ruševina. Od 1457. godine Lopud postaje jedno od regionalnih središta Dubrovačke Republike. Mjesni perivoj poznat je kao bivši vrt vile iz 19. stoljeća.

Uvala Šunj

U vrtu raste nekoliko vrsta bilja, a prevladavaju bambusi i različite vrste kaktusa sakupljane po cijelom svijetu. Na Lopudu postoje 24 crkve, a franjevci i dominikanci sagradili su ovdje svoje samostane. Na jugoistočnoj strani otoka nalazi se prelijepa uvala Šunj s pješčanom plažom, jednom od najljepših na Jadranu.

Osim turistima, Lopud je zanimljiv i umjetnicima koji će drugu godinu zaredom ovdje postaviti svoje radove. I ovo će ljeto otok Lopud nadomak Dubrovnika postati neizbježno mjesto za sve ljubitelje suvremene umjetnosti i ljetnog uživanja, zahvaljujući međunarodnoj zakladi Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21) kojom predsjeda kolekcionarka suvremene umjetnosti Francesca von Habsburg.

SAMOSTANI Na Lopudu postoje 24 crkve, a franjevci i dominikanci sagradili su ovdje svoje samostane. Na jugoistočnoj strani otoka nalazi se prelijepa uvala Šunj s pješčanom plažom, jednom od najljepših na Jadranu. Osim turistima, Lopud je zanimljiv i umjetnicima koji će drugu godinu zaredom ovdje postaviti svoje radove.

Umjetnički paviljon ‘Your Black Horizon’, zajedničko djelo dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i londonskog arhitekta Davida Adjayea početkom svibnja otvara vrata svim posjetiteljima.
Paviljon objedinjuje umjetnost i arhitekturu u jedno, a njegova posebnost leži prvenstveno u prilagođenosti pojedinačnoj lokaciji i okolišu u koji se smješta.

Svjetski mediji

Tako je za postav na Lopudu islandski umjetnik Olafur Eliasson, trenutno jedan od najpopularnijih umjetnika današnjice, prilagodio unutrašnju svjetlosnu instalaciju paviljona uvjetima lopudskog svjetla. Paviljon ima namjenu postaviti lokalni kulturni sektor na međunarodnu razinu. Upravo tome u prilog svjedoči i podatak kako su o postavljanju tog paviljona na otoku Lopudu prošle sezone pisali brojni domaći i svjetski mediji poput Financial Timesa, Wallpapera, Le Mondea, US Weeklyja, Conde Nast Travellera, Frankfurter Allgemeine Zeitunga i ostalih.

Umjetnički paviljon ‘Yout Black Horizon’, zajedničko je djelo dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona i britanskog arhitekta Davida Adjyaea, koji početkom svibnja otvara vrata svim posjetiteljima. Riječ je o svjetlosnim instalacijama koje se prilagođavaju uvjetima lopudskog svjetla.

Stručni simpoziji

Tijekom prošle sezone otok je, također, u želji da vide umjetnički paviljon posjetilo više od četiri tisuće turista. U sklopu popratnih programa, zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (T-B A21) tijekom ljeta u Dubrovniku i na otoku Lopudu namjerava ostvariti niz projekata poput međunarodnih seminara, radionica i kulturnih suradnji, što će okupiti brojne umjetnike, kulturne djelatnike, arhitekte i novinare iz cijeloga svijeta. Prvi u nizu stručnih simpozija održat će se već od 9. do 12. svibnja na otoku Lopudu.

Piše: Pripremila: Livia Čveljo
13.05.2008. 22:29:32
Novi komentar
nužno
nužno