« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Otkrivena mutirana verzija HIV virusa

Virus za sada ima dvije vrste i nekoliko skupina

(Corbis)
Više o

AIDS

,

virus HIV

,

HIV-1

Francuski znanstvenici identificirali su novu varijantu virusa HIV-1 koji uzrokuje većinu slučajeva AIDS-a, genetski vrlo sličnog nedavno otkrivenom virusu imunodeficijencije kod gorila SIVgor.

Postoje dva tipa virusa koji uzrokuju AIDS - HIV-1, najčešći, i HIV-2 koji je rijedak. HIV-1 dijeli se na tri skupine: M, koji je uzročnik svjetske pandemije, i dvije rijetke skupine - O i N.

Nova varijanta, koji su otkrili znanstvenici okupljeni oko Jean-Christophea Plantiera (Laboratorij pridružen Nacionalnom referentnom centru za virus ljudske imunodeficijencije, Bolnički centar u Rouenu), čini se da je prototip nove skupine virusa HIV-1, koju su znanstvenici nazvali P.

HIV-1 je sličan virusu imunodeficijencije kod čimpanza iako se sumnjalo da skupina N potječe od SIV-a gorila, objasnila je znanstvenica Marie Leoz.

Kada je riječ o novoj varijanti, gorilski SIV "trenutačno je najbliži izvor", kazala je. "No prilično je teško odrediti vrijeme kada se taj prijelaz dogodio", dodala je.

Nova varijanta virusa otkrivena je kod pacijentice podrijetlom iz Kameruna koja je bila nositelj rijetkog profila virusa. Znanstvenici su prvo mislili da bi mogao pripadati skupini O, no proučivši njegov genom u cijelosti utvrdili su da je riječ o novoj skupini.

Učestalost nove skupine P mogla bi biti jednaka skupini O, smatra Leoz. Skupina O predstavlja jedan posto zaraza HIV-om u Kamerunu te stotinjak slučajeva u Francuskoj. To su rijetki slučajevi, "ali ih se ne smije zanemariti jer ta varijanta izaziva poteškoće kod dijagnosticiranja i liječenja", istaknula je.

Rezultati istraživanja objavljeni su u nedjelju u časopisu Nature Medicine. Genom nove varijante objavljen je u javnoj online bazi GenBank.

Izvor: Hina

03.08.2009. 11:24:20
Novi komentar
nužno
nužno