« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
WHO

Dojite ispravno i spašavajte živote

Uoči Svjetskog tjedna dojenja WHO upozorava kako je u svijetu manje od 40 posto majki koje doje djecu do 6 mjeseci starosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dojenje

,

WHO

,

Svjetski tjedan dojenja

Poduka mladih majki o dojenju mogla bi spasiti 1,3 milijuna dječjih života godišnje, no mnoge žene takvu pomoć ne dobiju te odustaju od dojenja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija u petak uoči Svjetskog tjedna dojenja. U svijetu je manje od 40 posto majki koje do šest mjeseci starosti svoju djecu isključivo hrane svojim mlijekom, kako to godinama preporučuje WHO. Mnoge majke od dojenja odustaju jer ne dobivaju kvalitetne savjete o tome kako naučiti dijete da sisa, ili zbog bolova i nelagode odustaju od prirodnog načina prehrane djeteta.

"U praksi one ne dobivaju pravu potporu", rekla je jedna od stručnjakinja WHO-a. Dodala je kako se teškoće s dojenjem javljaju i u bogatim i u siromašnim zemljama, te pozvala da se više potpore u tom važnom čimbeniku mladim majkama osigura u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama te u zajednicama u kojima žive.

Dijete s majčinim mlijekom prima vitalne hranjive sastojke i jača imunitet, a to je dragocjeno u borbi protiv proljeva i pneumonije, što industrijsko mlijeko nikako ne može pružiti. Uz to, WHO ističe kako su lokalni izvori vode u mnogim dijelovima svijeta zagađeni pa mogu, a često i jesu, izvori zaraza. U svijetu godišnje umre 10 milijuna djece mlađe od pet godina, a dojenje do šestog mjeseca života moglo bi spasiti 13 posto njih, poručili su iz WHO-a uoči Svjetskog tjedna dojenja koji traje od 1. do 7. kolovoza.

Direktorica WHO-a Margaret Chan naročito je upozorila da bi majke u područjima pogođenim prirodnim ili drugim katastrofama trebale biti potaknute da ne prekidaju dojenje te da upravo tada ponovno počnu dojiti ako su prekinule. WHO preporučuje da mlade majke počinju novorođenčad dojiti sat vremena nakon porođaja te da djecu hrane isključivo majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci života, čime se izbjegavaju potencijalno opasna voda, druga pića i hrana.

Izvor: Hina

31.07.2009. 16:52:11
Novi komentar
nužno
nužno