« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SNAGA UMA

Otkriven pravi razlog zašto sanjamo

Znanstvenici smatraju da nam snovi služe za procesuiranje i rješavanje problema koji nas more tokom dana

Fotografija vijesti
Više o

spavanje

,

snovi

,

sanjanje

,

rješavanje problema

Brojni znanstvenici već godinama pokušavaju dati odgovor na pitanje zašto sanjamo, a tom tematikom se čak pozabavio i otac psihoanalize Sigmund Freud koji je iznio hipotezu da ljudima snovi služe za ostvarivanje želja, ali sav njihov trud nije polučio konkretne, zadovoljavajuće rezultate.

No, američki znanstvenici smatraju da su možda riješili tu misteriju uma i otkrili stvarnu funkciju snova.

Naime, dr. Deirdre Barrett, psihologinja sa Sveučilišta Harvard, vjeruje da su snovi oblik razmišljanja koji nam služi za procesuiranje i rješavanje problema koje susrećemo tokom dana dok smo budni.

Dr. Barrett se u svojem desetogodišnjem proučavanju rješavanje problema u snovima susrela s mnogim dokazima koji podupiru njenu teoriju.

U jednom eksperimentu studentima su dobili zadatak koji su trebali riješiti u snovima. Iako zadaci nisu bili teški, volonteri nisu znali odgovore na postavljena pitanja. Studenti su prije spavanja morali razmišljati o problemima. Nakon tjedan dana, polovica ispitanika je sanjalo o pitanjima, a četvrtina je imala snove koji su sadržavali odgovore.

"Smatram da su snovi dodatno vrijeme za razmišljanje koje nam potencijalno omogućava da riješimo sve probleme", objašnjava dr. Barrett koja također kaže kako je povijest puna primjera u kojima su umjetnici, matematičari ili inovatori sanjanjem došli do kreativnih rješenja.

28.03.2012. 20:38:39
Novi komentar
nužno
nužno