« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
KAKO?

Ostanite sretni za vrijeme krize

Stres je neizbježan dio života, ali nije nepobjediv uz jednostavne postupke kojima možemo kontrolirati emocije

Moguće je!
Moguće je! (Arhiva)
Više o

sreća

,

stres

,

kriza

,

pandemija

Teško je zadržati pozitivan stav s obzirom na trenutno stanje u svijetu, ali dobra vijest je da nije nemoguće. Zapravo, čak i u vrijeme velikog stresa i anksioznosti, poprilično je jednostavno.

Znanost o emocijama je nevjerojatno komplicirana, ali dobro istražena. Kroz godine je BBC Future intervjuirao mnoge stučnjake na području psihologije te su prikupili praktične, svakodnevne savjete za nošenje sa stresom.

Ne budite opsjednuti srećom ili pozitivnim stavom - ovo se možda čini neobično, ali nije uvijek dobra ideja hvatati pozitivne emocije jer ukoliko to konstanto radimo možemo dobiti suprotan učinak. Sasvim je razumljivo da se osoba u vrijeme krize ne osjeća sretno, a ako to postavimo kao cilj osjećat ćemo se još gore jer nam ne uspijeva.

Ne provodite previše vremena na društvenim mrežama - društvene mreže imaju i pozitivne i negativne strane, ali konstantno gledanje u ekran nikako nije preporučljivo. Odredite si vrijeme bez mobitela i nemojte ga nositi u spavaću sobu. Umjereno korištenje je pozitivna stvar. Stresne situacije nije uvijek moguće izbjeći, ali uvijek postoje načini kako ih ublažiti i lakše prebroditi, piše BBC.

Meditirate, imajte na umu da to nije za svakoga - mnogi će u ovakvim vremenima navesti meditaciju kao aktivnost koja pomaže, ali važno je sjetiti se da takav tip opuštanja ne pomaže svima. Nekima je upravo pokušaj nerazmišljanja koji se nastoji postići meditacijom prilika da u glavi prevrte sve stresne događaje. Njima je potrebno nešto aktivnije.

Pospremite svoju okolinu - ako se nađete u karanteni, shvatite to kao priliku za pospremanje doma. Pokazalo se da to ima mnoge pozitivne učinke. Zakrčenost nam otežava usredotočiti se na neki zadatak, pa bi stoga vaš radni prostor trebao biti uredan. Loš san je u istraživanjima povezan sa neurednom spavaćom sobom, a prljava kuhinja sa lošim prehrambenim odlukama.

Promijenite kontekst - način na koji interpretiramo svoje emocije uvelike ovisi o kontekstu. Derren Brown, autor knjige Happy, dao je primjer tenisača prije meča koji u mislima ima samo "moram pobijediti". Ako je postavljeno očekivanje da je jedino važno pobijediti, počet će se osjećati užasno ako krene gubiti. Zamka je to u koju upadaju perfekcionisti koji u takvim situacijama osjećaju više krivnje, srama i bijesa od drugih ljudi. S druge strane, tenisač koji prije meča misli "igrati ću najbolje što mogu" neće gubljenje meča tako snažno osjetiti. Vrijedi promisliti kako ovaj primjeri primjeniti na svakodnevni život. Kontrola je ovdje ključna. Često smo anksiozni kada nešto pokušamo kontrolirati, ali nam ne uspijeva. Ako se umjesto toga usredotočimo na to da u stresnoj situaciji djelujemo najbolje što možemo, pritisak neće biti toliko velik.

Usredotočite se na male stvari - dakle, bolje je razmišljati o malim stvarima koje nas čine sretnima, nego na pitanje jesmo li sretni. U svojoj knjizi Ten Minutes to Happiness autorica Sandi Mann zaggovara pisanje dnevnika. Njega strategija se temelji na pozitivnoj psihologiji koja tvrdi da možemo poboljšati svoje raspoloženje fokusiranjem upravo na male stvari koje nam donose sreću. Dvije su posljedice te prakse. Dok pišemo, prisjećamo se svega što nam je donijelo sreću, a kasnije se tom popisu možemo vratiti u teškim trenucima.

Zaokupite se - lako je zapeti u začaranom krugu čitanja i slušanja vijesti o temi koja nas brine, bilo da je to koronavirus, klimatska kriza ili stanje u državi. No, ako ljudi imaju neki ometajući faktor koji bi mogao zamijeniti konstantno pregledavanje iste teme, mogu tlak spustiti do normalne razine brže od osoba koji ga nemaju. Filmovi, knjige i glazba dobar su početak, pogotovo ako ste zatvoreni u svom domu.

01.10.2020. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.10.2020. 19:56
    moramo
Novi komentar
nužno
nužno