« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Potrošnja pod kontrolom

Osijek pokreće program energetske učinkovitosti

Grad Osijek, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), pokreće projekt energetske učinkovitosti u prostorijama u gradskom vlasništvu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Osijek

,

energetska učinkovitost

Predstavnica UNDP-a Dunja Fadljević rekla je kako projekt predviđa registar svih zgrada u vlasništvu grada ili za koje građ plaća potrošnju energenata te osnutak informacijskog sustava za gospodarenje energijom.

Dodala je kako će se u Osijeku za takve zgrade prikupiti podatci o svim potrošačima u njima, građevinskoj konstrukciji te ostalim pokazateljima koji utječu na potrošnju energije, nakon čega će se tjedan dana pratiti potrošnja svih energenata i vode.

Tako će Osijek biti prvi veliki grad u Hrvatskoj koji redovito prati potrošnju energije u svojim zgradama, i to na tjednoj razini, što je iznad standarda Europske unije, ustvrdila je Fadljević.

Dodala je kako će se iduća tri mjeseca pregledati oko 30 objekata u gradu kako bi se mogla predložiti gospodarski isplativa potrošnja energije, čime će se postići određene uštede.

Osječki dogradonačelnik Ivan Vrdoljak rekao je kako očekuje da će Osijek u energetskoj učinkovitosti biti predvodnik, ne samo u Slavoniji, nego i diljem Hrvatske, te je najavio da će Gradska uprava uskoro osnovati poseban upravni odjel za to područje.

Fadljević je Vrdoljaku uručila Povelju UNDP-a za dosadašnje aktivnosti u energetskoj učinkovitosti, među kojima je i osnutak Energetsko-edukacijske agencije. (Hina/Metro-portal)

25.09.2009. 14:18:21
Novi komentar
nužno
nužno