« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
akcija

Facebook čuva gorile u Ugandi

Ljubitelji gorila na Facebooku, Twitteru ili MySpaceu mogu priložiti koji dolar za njihov spas

(Getty Images)
Više o

Uganda

,

Liliana Nsubuga

,

gorila Facebook

,

Muhozi

Mužjaku ugrožene vrste planinskih gorila imena Muhozi otvoren je profil na Facebooku u sklopu programa za prikupljanje donacija za očuvanje te vrste, koji je pokrenula ugandska uprava za zaštitu života u divljini.

Unatoč svojoj veličini, a mužjak gorile naraste i preko dva metra i teži oko 180 kilograma, ove su životinje česte mete krivolovaca koji im uništavaju prirodno stanište ili su naprosto kolateralne žrtve stalnih ratnih previranja u tom dijelu Afrike. Gorile stoga štite posebne skupine naoružanih rendžera.

Još početkom rujna je Liliana Nsubuga, glasnogovornica Uprave za faunu Ugande, objavila da će korisnici društvenih mreža Facebook i Twitter na popisu svojih prijatelja moći imati i ugandsku planinsku gorilu.

Uganda se nada da će ljubitelji gorila na društvenim mrežama Facebooku, MySpaceu ili Twitteru priložiti koji dolar za njihov spas, odnosno za zapošljavanje većeg broja rendžera. Zauzvrat će redovno dobivati informacije o svojim prijateljima, pratiti njihovo kretanje zahvaljujući GPS uređajima i primati razne trivijalne informacije o gorilama, poput činjenice da im naziv potječe od grčke riječi 'gorillai' (pleme dlakavih žena).

Oko 340 planinskih gorila, gotovo pola od 740 koliko ih je na svijetu, živi u nacionalnom parku Bwindi u Ugandi. Ostatak obitava na planinskom lancu Virungi koji se proteže od Ruande do DR Konga.

Više od 10 tisuća turista svake godine posjeti Ugandu samo zbog gorila. Ulaznica za nacionalni park u kojem se nalaze košta 500 dolara. Lani je Uganda zaradila 600 milijuna dolara od turizma, od kojih 90 posto može zahvaliti gorilama. (hina/metro-portal)

26.09.2009. 12:49:12
Novi komentar
nužno
nužno