« Film
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
hrvatski film

Osam hrvatskih filmskih uradaka za 2009.

Pula ove godine ima jaku konkurenciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

hrvatski film

,

filmovi u 2009.

,

Pula film festival

Film "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića, koji se ovih dana informativno prikazuje na sajmu u sklopu Berlinskog filmskog festivala, prvi je od osam hrvatskih filmova čija se premijera očekuje ove godine, za većinu od njih najvjerojatnije na Pulskom filmskom festivalu.

Taj debitantski film dvojice autora priča je o ratnoj postrojbi za posebne zadatke koja se mora transformirati. U filmu glume Ivo Gregurović, Krešimir Mikić, Franjo Dijak i drugi.

Rata i njegovih posljedica dotiče se i novi film Deana Šorka "U zemlji čudesa", svojevrsna antibajka o djevojčici Alici i njezinom stricu koji preživljavaju sakupljajući topovske čahure i gelere, preprodajući ih na crnom tržištu. U toj hrvatsko-mađarskoj koprodukciji glume, među ostalima, Marija Stjepanović (iz učilišta ZKM-a), Franjo Kuhar, Dora Lipovčan, Borko Perić.

Film Antonija Nuića "Kenjac" obiteljska je drama s humorističnim elementima neposredno prije vojne akcije "Oluja". Naslov filma može se odnositi na magarca koji ima važnu ulogu u filmu, ali i na tvrdoglavog i nerazumnog čovjeka. Glume Nebojša Glogovac, Nataša Janjić, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Branko Schmidt ekranizira roman "Metastaze" Ive Balenovića, kvartovsku zagrebačku priču o četvorici prijatelja koji se ne mogu prilagoditi društvenim pravilima u vremenu nakon rata. Predstava napravljena po tom romanu bila je jedna od najnagrađivanijih prošle kazališne sezone, a u filmu glume Rene Bitorajac, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Robert Ugrina.

Osim u tom filmu, Grad Zagreb kao mjesto radnje i sporedni, ali važan lik, pojavljuje se u scenarijima još nekoliko filmova.

Tranzicijsku crnu komediju sa zagrebačkče periferije "Čovjek ispod stola" režirat će Neven Hitrec, po motivima komedija Vjekoslava Dominija i scenariju Hrvoja Hitreca. Likove u priči o pobuni građana protiv rušenja kvartovske tržnice tumačit će, uz ine, Luka Petrušić, Jelena Lopatić i Vanja Drach.

Rajko Grlić svoj je novi film "Neka ostane među nama" najavio kao povratak Zagrebu, u koji je smjestio neka od svojih dosad najvažnijih ostvarenja. U tom filmu, za koji je scenarij napisao s Antom Tomićem, isprepliću se sudbine i "dvostruki životi" petero likova. Glavne uloge imaju Miki Manojlović, Bojan Navojec, Nataša Dorčić, Darija Lorenci i Ksenija Marinković.

Kao što i sam naslov govori, Zagrebu je posvećen omnibus "Zagrebačke priče" s devet kratkih igranih filmova odabranih na natječaju za koji se prijavilo više od stotinu scenarija. Neke od epizoda potpisuju Zvonimir Jurić, Igor Mirković i Neboša Slijepčević.

Premijeru svog prvog dugometražnog filma "Vjerujem u anđele" imat će redatelj Nikša Sviličić. To je komedija o lokalnom, otočkom poštaru koji otvara pošiljke iz kojih doznaje nepoznate stvari o otočanima. Film je sniman u Komiži, a glume Vedran Mlikota, Dolores Lambaša, Aljoša Vučković te amateri viškoga kazališta "Ranko Marinković".

Za većinu filmova snimanje je već završeno i sada su u postupku postprodukcije te traženja sredstava za dovršetak i promociju. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 10:19:19
Novi komentar
nužno
nužno