« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 22 dana i 18 sati
ORTOREKSIJA

Opsesivna potraga za savršenom prehranom

Iako se na prvi pogled može činiti da briga o zdravoj prehrani nije ništa loše, kod osoba s ortoreksijom ta briga prelazi u ekstrem...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ortoreksija

,

savršena prehrana

Ortoreksija, relativno nov pojam u području poremećaja prehrane, označava opsesivnu zaokupljenost zdravom hranom. Iako se na prvi pogled može činiti da briga o zdravoj prehrani nije ništa loše, kod osoba s ortoreksijom ta briga prelazi u ekstrem, uzrokujući značajne zdravstvene, psihološke i društvene posljedice.

Što je ortoreksija?

Ortoreksija dolazi od grčkih riječi „orthos" (što znači „ispravan" ili „pravilan") i „orexis" (što znači „apetit"). Ovaj poremećaj karakteriziraju strogi prehrambeni režimi koji se temelje na uvjerenju da određena hrana mora biti izbačena iz prehrane zbog njene "nezdravosti". Ljudi pogođeni ortoreksijom često provode velike količine vremena planirajući obroke, proučavajući nutritivne vrijednosti i izbjegavajući hranu koja ne zadovoljava njihove stroge standarde.

Za razliku od anoreksije, kod koje je glavni cilj smanjenje tjelesne težine, ortoreksija se temelji na ideji postizanja „čiste" ili „savršene" prehrane. Međutim, u oba slučaja postoji prekomjerna usmjerenost na hranu i prehrambene navike, što može voditi ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Posljedice ortoreksije

Jedna od najvećih opasnosti ortoreksije je pothranjenost. Unatoč naizgled zdravim namjerama, osobe s ovim poremećajem često isključuju cijele grupe namirnica, poput ugljikohidrata, masti ili proteina, što može dovesti do nutritivnih deficita. Nedostatak ključnih hranjivih tvari može izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući umor, slabost, gubitak mišićne mase i smanjenje imuniteta.

Ortoreksija također ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje. Opsesija zdravom hranom može izazvati anksioznost, depresiju i osjećaj krivnje kada osoba prekrši svoja stroga prehrambena pravila. Ovi osjećaji često vode do socijalne izolacije, jer osobe s ortoreksijom izbjegavaju društvene situacije koje uključuju hranu koja ne zadovoljava njihove standarde.

Zašto je ortoreksija opasna?

Ortoreksija, iako još nije službeno priznata kao poremećaj prehrane u nekim dijagnostičkim priručnicima, sve više privlači pažnju stručnjaka. Osobe koje pate od ovog poremećaja često ne shvaćaju ozbiljnost svog stanja, jer su uvjerene da rade nešto dobro za svoje zdravlje. Međutim, posljedice ortoreksije mogu biti jednako ozbiljne kao i kod drugih poremećaja prehrane.

Važno je potražiti pomoć ako netko pokazuje znakove ortoreksije. Liječenje uključuje rad s nutricionistima i psihoterapeutima kako bi se razvili zdraviji stavovi prema hrani i prehrani. Svjesnost o ortoreksiji i njezinim posljedicama ključna je za prevenciju i rano prepoznavanje ovog opasnog poremećaja.

Ortoreksija je podsjetnik da, iako je briga o zdravlju važna, ekstremi u bilo kojem obliku mogu biti štetni. Uravnotežena prehrana, uz mentalnu i fizičku dobrobit, trebala bi biti cilj kojem težimo, bez opsesije i pretjeranog ograničavanja.

28.08.2024. 08:28:00
Novi komentar
nužno
nužno