« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
HLADNIJE VRIJEME

Oprez - počinje sezona jesenskih viroza

Postoji oko 250 različitih sojeva virusa koji izazivaju uobičajene simptome - kihanje, kašljanje, curenje nosa, grlobolju te povišenu temperaturu, koje je najbolje preležati kod kuće

Fotografija vijesti
Više o

gripa

,

zdravlje

,

antibiotici

,

prehlada

,

viroza

Nakon dugog razdoblja iznadprosječno toplog vremena, u našu je zemlju stiglo pravo jesensko vrijeme, a s njime dolazi i sezona prehlada, dok će virus gripe kao i svake godine u naše krajeve stići u prosincu, prenosi Hina.

Viroze se, ističe ravnatelj Infektivne klinike "Fran Mihaljević" prof. Ilija Kuzman, javljaju tijekom cijele godine, ali najčešće u jesen i zimu, kada mnogim ljudima pada imunitet, no najčešće pogađaju djecu.

Postoji oko 250 različitih sojeva virusa koji izazivaju uobičajene simptome - kihanje, kašljanje, curenje nosa, grlobolju te povišenu temperaturu, koje je najbolje preležati kod kuće.

Liječnici međutim ponavljaju kako se viroze ne liječe antibioticima, koji se koriste samo kod bakterijskih upala, a u slučaju da viroza potraje ili se simptomi pojačaju, pomoć treba potražiti kod svog obiteljskog liječnika.

Sezona gripe očekuje se, kao i svake godine, u prosincu ili siječnju, a polovicom studenog trebalo bi započeti redovito cijepljenje, za što će i ove godine biti osigurano više od 600.000 doza cjepiva za najugroženije skupine - kronične bolesnike, starije osobe i zdravstvene djelatnika.

13.10.2011. 13:33:17
Novi komentar
nužno
nužno