« Glazba
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
GLAZBA

Opera HNK slavi 150. rođendan

Opera HNK u Zagrebu u petak, 2. listopada, svečanim koncertom slavi 150. obljetnicu svojega osnutka

Opera HNK ima sjajnu obljetnicu
Opera HNK ima sjajnu obljetnicu (Arhiva)
Više o

Opera HNK

"Najvažniji element svakoga ansambla su ljudi. Najvažniji je čovjek, a tek onda dolazi glazbenik. Doista sam ponosan na sve članove svojeg ansambla, ali jednako tako i na sve one nevidljive ljude koji se brinu da sve funkcionira kako treba, producente, tajnice, voditelje zbora i orkestra", rekao je za Hinu Mottadelli, ravnatelj zagrebačke Opere od 2018. godine.

Jedna od ključnih stvari na koje je, kako je istaknuo, posebno ponosan je izvrsna reputacija koju je HNK-ov operni ansambl stekao nastupajući na europskim pozornicama, ponajprije zahvaljujući brojnim koprodukcijama s velikim inozemnim opernim kućama. Nadalje, Opera HNK Zagreb član je velike međunarodne organizacije Opera Europa, te će biti domaćin sljedećeg Opera Europa Foruma, napomenuo je.

"Naravno, uvijek ima prostora za poboljšanja - ja se prvi moram neprekidno truditi uvijek biti bolji, no činjenica je da ovaj ansambl čine doista izvrsni umjetnici koji vladaju dijapazonom stilova: od opere, preko crossovera, jazza, tradicionalne glazbe i tako dalje", kazao je Motadelli.

Današnja je Opera nasljednica velike tradicije utemeljene 2. listopada 1870. praizvedbom opere "Mislav", djela velikog hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Od samih početaka glazbeno-scenske kazališne umjetnosti, stasanja prvih profesionalnih opernih umjetnika i formiranja prvog opernog ansambla, Opera HNK prošla je razne faze i brojne uspone i padove prema konačnoj afirmaciji: ukinuta je čak dvaput, 1889. i 1902., da bi zatim bila definitivno uspostavljena 1909., od kada neprekinuto kontinuirano djeluje do danas.

Kao središnji nacionalni teatar jedne države članice Europske unije, HNK - sa svim svojim ansamblima, Drame, Opere i Baleta - ima važnu misiju nastaviti svoju veličanstvenu tradiciju, pa i u ovako izazovnim vremenima kao što je pandemija covida-19, napominje Motadelli.

U stoljetnoj priči o tome kazalištu svakako veliku ulogu ima upravo glazba. "Toliko je divnih glazbenih nota tijekom godina odigrano u ovoj čarobnoj kutiji koju nazivamo kazalište, toliko velikih opernih naslova i izvanrednih interpreta ovdje gostovalo! To je nešto neopisivo, čemu se samo možemo diviti", govori.

Svoj važni umjetnički jubilej zagrebački će HNK obilježiti svečanim koncertom u petak, 2. listopada, kada će pozornicom na Trgu Republike Hrvatske odzvanjati zvuci djela Zajca, Vatroslava Lisinskog, Blagoja Berse, Josipa Hatzea, Ive Brkanovića, Jakova Gotovca, ali i svjetskih velikana klasike, Mozarta, Beethovena, Verdija, Puccinija, Čajkovskog, Wagnera, Smetane i Offenbacha.

Koncertom će dirigirati maestro Nikša Bareza a nastupit će operni solisti Valentina Fijačko Kobić, Tamara Franetović Felbinger, Ivana Lazar, Cecilija Car, Dubravka Šeparović Mušović, Stjepan Franetović, Tomislav Mužek, Nikša Radovanović, Luciano Batinić, Ljubomir Puškarić, Ivica Trubić te orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Velika svečanost kojom će se obilježiti 150 godina rada i djelovanja najveće i najstarije hrvatske Opere održat će se u epidemiološki ograničenim i prilagođenim uvjetima.

"Nažalost, zbog okolnosti nismo u mogućnosti pokazati se u svoj svojoj snazi. No, to je tek privremeno, i ovome će jednom doći kraj. Moramo se tome zajedno othrvati i ostati zdravima. Jer ja ovu situaciju također vidim i kao izazov, izazov iz kojega će Opera HNK-a Zagreb sasvim sigurno izaći snažnija nego prije", poručio je Mottadelli.

02.10.2020. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno