« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
JESTE LI ZNALI?

Opasnosti električne cigarete

Što ih čini finima, baš je ono najopasnije na njima - mada znamo da oni koji su ih probali to nikada ne bi rekli

Što se krije u tekućinama za e-cigarete?
Što se krije u tekućinama za e-cigarete? (Pixabay)
Više o

zdravlje

,

opasnost

,

e-cigarete

S okusima poput „banane", „kave", „cool minta" i sličnih, e-tekućine djeluju vrlo primamljivo, i zato što su često zamjena za pravu cigaretu - zdravo. No nova saznanja iz znanstvenog svijeta dokazala su da tekućina koja se koristi u električnim cigaretama može imati opasne posljedice na ljudsko zdravlje.

U istraživanju provedeno u Sjevernoj Karolini saznalo se da su određeni sastojci takozvanih e-tekućina otrovniji od nikotina, a mnogi od njih opasniji su za ljudsko tijelo od glavnih sastojaka propylene glycola i biljnog glicerina, objavljeno je u časopisu PLOS Biology.

E-cigarete rade na principu zagrijavanja tekućine koja se sastoji od propylene glycola, biljnog glicerina, okusa i nikotina, sve dok se tekućina ne pretvori u paru. No malo se zapravo zna o mogućoj toksičnosti i kemijskom sastavu pojedinačnih supstanci koje se u njima nalaze.

U spomenutom istraživanju proučavalo se 148 različitih e-tekućina. U njima su pronađene 143 različite kemikalije, što govori da su sastojci vrlo raznoliki. Samo u SAD-u dostupno je više od 7 700 različitih okusa, zbog čega se smatra potrebnim detaljno proučavanje svakoga od njih.

U te svrhe razvijen je način izmjere toksičnosti većeg broja e-tekućina u isto vrijeme. Usto se proučavalo kako one utječu na rast ljudskih stanica - koje nisu stanice pluća - i mogu li ih one ubiti. Nakon što su pronađeni neki pokazatelji toksičnosti, korištene su stanice ljudskih pluća kako bi se potvrdili rezultati.

Dokazano je da što veći broj sastojaka e-tekućina ima, time je otrovnija. Najopasniji sastojci su vanillin i cinnamaldehyde, koji su zapravo i dva najčešća sastojka.
Iako se istraživanje provodilo na ljudskim stanicama u laboratoriju, a ne na ljudima koji puše električne cigarete, ukazuje na problem opasnosti e-cigareta koji mnogi i dalje nastoje ignorirati.

Ranija istraživanja pokazala su da pušenje e-cigareta može oslabiti imunološki sustav i uzrokovati promjene u proteinima koji pomažu detoksicirati pluća, što dokazuje da je itekako opasno.

Piše: Andrea Holi
18.04.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno