« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
WHO

Onečišćenje ubija preko 1.5 milijuna djece godišnje

Četvrtina slučajeva smrti djece mlađe od pet godina u svijetu rezultat je nezdravog ili onečišćenog okoliša, uključujući prljavu vodu i zrak, pasivno pušenje ili nedostatak higijene

Onečišćenje je već strašno
Onečišćenje je već strašno (Shutterstock)
Više o

djeca

,

okoliš

,

onečišćenje

,

broj umrlih

Onečišćeni okoliš može dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije ili upale pluća te stajati života 1,7 milijuna djece godišnje, kazao je WHO u izvješću.

Onečišćeni okoliš je smrtonosan - pogotovo za malu djecu, rekla je u priopćenju direktorica WHO-a Margaret Chan. Njihovi organi i imunološki sustavi koji su u razvoju te manja tijela i dišni sustavi čine ih posebno osjetljivima na prljavi zrak i vodu.

U izvješću Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas dječjeg zdravlja i okoliša WHO kaže da štetno izlaganje može početi još u trbuhu te se nastaviti ako su djeca izložena vanjskom i unutarnjem onečišćenom zraku i pasivnom pušenju.
To povećava izglede za upalu pluća te za cjeloživotni rizik od kroničnih respiratornih bolesti poput astme.

Onečišćeni zrak također povećava cjeloživotni rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, kaže izvješće.

U njemu se naglašava da su članovi kućanstva bez pristupa čistoj vodi i sanitarijama, onih koja su onečišćena dimom od izgaranja goriva poput ugljena ili se koriste otpadom za kuhanje i grijanje, izloženiji dijareji i upali pluća.

Djeca su također izložena štetnim kemikalijama kroz vodu, hranu, zrak i proizvode oko njih.

Maria Neira, stručnjakinja WHO-a za javno zdravlje, rekla je da takvi uvjeti uzrokuju težak gubitak, i u smislu smrti, i dugotrajnih bolesti i stope obolijevanja. Ulaganje u uklanjanje okolišnih rizika za zdravlje, poput poboljšanja kvalitete vode ili korištenja čistijeg goriva, rezultirat će golemim zdravstvenim koristima, izjavila je.

06.03.2017. 14:30:00
Novi komentar
nužno
nužno