« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
STVARNO?

Omiljeni umaci su korisni za zdravlje

Zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke nisu male

Zapravo su dobri za vas...
Zapravo su dobri za vas... (Arhiva)
Više o

senf

,

kečap

,

majoneza

Većina ljudi automatski stavlja neki od umaka pri ruci, a načešći su majoneza, kečap i senf - pa nije čudo upitati se imaju li stvarno neke zdravstvene razloge za to ili su im jednostavno fini?

Vjerojatno bi rekli da su samo fini, no zapravo rade koristi za zdravlje, pa da vidimo zašto bi ih trebali jesti (iako se stalno govori kako su zapravo štetni...)

Kečap - utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno potiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji rajčicama daje boju, može povećati broj spermija do 70 posto, prema jednoj studiji provedenoj na Sveučilištu u Sheffieldu. Američko istraživanje iz 2002. provedeno na 47 tisuća muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta tjedno također može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 posto.

Majoneza - unatoč tome što se smatra nezdravom zbog visokog udjela masti, majoneza se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica. "Majoneza se tradicionalno radi od biljnog ulja i jaja, a obje namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive tvari poput vitamina D", rekla je Svanfeldt. Majoneza također ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može zaštititi žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Sveučilišta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u prehrani imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od moždanog udara. Najkoncentriraniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala skupina žena u studiji bila je majoneza.

Senf - senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svijetu, a povijesni zapisi sugeriraju da je izumljen u starom Egiptu. Senf je prepun selena i magnezija, koji mogu imati protuupalna svojstva. Neke su studije također otkrile da sjemenke gorušice mogu štititi od bakterija i gljivica poput E. coli.

Sve u svemu, umjerenost u jelu je ne samo dobra, nego i ključna za vaše zdravlje....

04.08.2022. 12:54:00
Novi komentar
nužno
nužno