« Znanost
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SVEMIR

Ogromni odroni na Saturnovom mjesecu

I na zemlji postoji jedan primjer sturzstroma, iako prahistorijski. Poznat je pod nazivom Blackhawk i nalazi se u južnoj Kaliforniji

Ovaj tip odrona zove se sturzstrom
Ovaj tip odrona zove se sturzstrom (Arhiva)
Više o

astronomija

,

Saturn

,

Japetus

Američka znanstvenica Kelsi Singer otkrila je velike lavine leda kad je proučavala slike saturnovog mjeseca Japetusa: „To je nešto što nikako nismo očekivali."

Takvi odroni poznati su pod imenom 'sturzstroms', a posebni su po tome što udaljenost koju prevaljuju može biti 20 do 30 puta veća od visine pada. Za usporedbu, kod običnih odrona udaljenost je samo dva puta veća od visine. Znanstvenici vjeruju da je ovaj odron posljedica objekata koji su pali na mjesec.

I na zemlji postoji jedan primjer sturzstroma, iako prahistorijski. Poznat je pod nazivom Blackhawk i nalazi se u južnoj Kaliforniji. Uzrok takvih odrona i dalje nije poznat. Postoji nekoliko teorija od kojih jedna govori kako kamenje tako daleko putuje zbog zračnog 'džepa' unutar odrona koji je nastavo zbog vode ili mulja na površini, zbog leda ili zbog akustičkih vibracija.

Pošto na Japetusu nema atmosfere niti nadzemnih voda, Singer vjeruje da je do odrona došlo zbog djelomičnog zagrijavanja leda.

30.07.2012. 23:18:00
Novi komentar
nužno
nužno