« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
SJAJNO!

Odlična vijest za ljubitelje kave!

Za one koji se boje da bi im kava mogla podići broj otkucaja srca - to nije točno, pokazalo je istraživanje provedeno u Kaliforniji

Kava ne ubrzava rad srca
Kava ne ubrzava rad srca (FreeDigitalPhotos)
Više o

kofein

,

kava

,

srčani ritam

,

ubrzanje srčanog ritma

Kava je omiljeni napitak u ovim krajevima svijeta, a često možemo čuti kako netko ne želi popiti još jednu jer će mu "srce iskočiti" ili nešto slično. No, ako se bojite takvih posljedica konzumacije kave, nema potrebe ...

Nova studija koju je provelo Sveučilište u Kaliforniji potvrdila je da velike količine ne uzrokuju ubrzanje srčanog ritma, kao što se dosad uglavnom vjerovalo.

Istraživanje je provedeno na 1400 kandidata čije su se navike pratile godinu dana. Pokazalo se da nije bilo nikakve razlike u broju otkucaja srca kod onih koji su konzumirali više kofeina u odnosu na one koji su unosili malo ili ništa u svoj organizam, prenosi Daily Mail.

"Upozorenja o štetnosti redovitog konzumiranja proizvoda s kofeinom za srce i srčani ritam trebalo bi preispitati jer nepotrebno obeshrabrujemo ljude u konzumiranju čokolade, kave i čaja. Oni bi zapravo mogli biti dobri za kardiovaskularni sustav", komentira dr. Gregory Marcus s Kalifornijskog sveučilišta.

Ubrzanje srčanog ritma može biti opasno jer može dovesti do aritmije i srčanog udara. Ipak, čini se da kofein ne utječe na rad srca tako da možete bezbrižno posegnuti za tom šalicom kave i kockicom čokolade.

28.01.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno