« Ekosfera
objavljeno prije 17 dana i 2 sata
ZEGEVEGE

Od petka do nedjelje Veganmanija za sve na Europskom trgu

Sve je spremno za 16. ZeGeVege festival održivog življenja, od petka do nedjelje na Europskom trgu!

Dođite!
Dođite! (Arhiva)

Sve je spremno za 16. ZeGeVege festival održivog življenja u organizaciji udruge Prijatelji životinja koji će prvi put trajati tri dana! Od 6. do 8. rujna 2024., od 9 do 21 sat, 60 izlagača i šest restorana na zagrebačkom Europskom trgu predstavit će raznovrsnu ponudu proizvoda i jela biljnog podrijetla, a posjetitelji će se moći zadržat na klupama pod suncobranima i naučiti nešto više o održivu življenju. Sva tri dana vodit će se zanimljive radionice, edukativni intervjui i razne druge interaktivne aktivnosti, sve u svrhu promoviranja suosjećajnog načina života i prava životinja, zaustavljanja klimatskih promjena, očuvanja okoliša i zdravije prehrane. 

ZeGeVege festival potiče posjetitelje na usvajanje pozitivnih životnih navika i smanjenje ekološkog otiska. Kao i svake godine, ZeGeVege će okupiti raznolike izlagače, koji će, uz degustacije, promocije i nagradne igre, predstaviti bogat izbor veganskih i ekoloških prehrambenih proizvoda poput biljnih mlijeka, sireva, jogurta, kobasica, namaza, salama, burgera i sl. Na jelovniku šest restorana moći će se probati veganski cordon bleu, biljna piletina na bazi bjelančevina graška poslužena u pita kruhu, sushi gyoze, falafel, pad thai, sejtan pašticada, gulaš s biljnim mesom i razne vrste burgera s veganskom govedinom, slanutkom, kvinojom ili špinatom. Za ljubitelje slastica bit će dostupne i zdrave, ukusne poslastice - od klasičnih dunavskih valova, rafaellabajadere, tiramisua, švarcvaldske torte, čupavaca i mafina do egzotičnih mochija punjenih jagodama i kikirikijem. Oni željni osvježenja moći će probati razna craft piva, sokove od egzotičnog voća i napitke poput popularnog mango lassija.

Proizvođači prirodne kozmetike ponudit će razne veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama. Posjetitelji će također moći uživati i u izboru odjeće i torbi od recikliranih materijala, višekratnih proizvoda poput platnenih uložaka, kuharica, knjiga i majica s porukama čijom kupnjom podržavaju udruge za prava i zaštitu životinja. Svaki dan u jutarnjim satima građanima će se predstaviti psi za udomljavanje.

Djelatnici Službe za javno zdravstvo mjerit će krvni tlak i davati savjete kako prestati pušiti. Na ZeGeVege festivalu bit će postavljeno i reciklažno dvorište kako bi se posjetitelji educirali o razvrstavanju otpada. 

Najave dinamičnih i inspirativnih razgovora s onima koji žive održivim načinom života, a koji će se odvijati za vrijeme sva tri dana, mogu se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr. Među njima, Prijatelji životinja izdvajaju razgovor s najavnim licima kampanje, Sonjom Bonačić i Janom Hajsokom, koji će predstaviti što se krije iza slogana „Veganstvo ne zahtijeva akrobacije - samo dobru volju" na jumbo plakatima. Osim njih, posjetitelji će od nutricionistice Maje Ljubas moći čuti nešto više o dobrobitima veganstva u svim fazama života, poput trudnoće i ranoga djetinjstva, od proizvođača biljne hrane Tina Pažura o izazovima takvog poduzetništva, a od sportašice Ane Špac kako je veganskom prehranom dospjela do zlata u tri kategorije dizanja utega.

Kako bi se pobliže upoznali s temama veganstva i održivog življenja, svi posjetitelji dobit će na dar prigodnu brošuru i moći pročitati edukativne tekstove s velikih panoa smještenih na glavnom gradskom trgu, uz velika slova prehrane budućnosti. Dolazak na ZeGeVege festival najavili su predsjednik RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

„Suočeni s klimatskim promjenama koje sve snažnije utječu na naš planet, nužno je prepoznati važnost prelaska na vegansku prehranu. Istraživanja pokazuju da mesna industrija ima veći utjecaj na klimatske promjene nego sav promet zajedno, stoga je vrijeme za promjene - ovdje i sada. Pozivamo vas na ZeGeVege festival, gdje zajedno možemo učiniti prvi korak prema održivoj budućnosti! ZeGeVege festival pruža savršenu priliku da se educiramo o prednostima veganske hrane i otkrijemo kako svatko od nas može pridonijeti spašavanju planeta. Svi su dobrodošli! Dođite, sudjelujte i naučite biti dio rješenja, a pritom se dobro zabavite i pronađite nešto zanimljivo i ukusno za sebe!" izjavili su organizatori Prijatelji životinja.

Program ZeGeVege festivala nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr, a svi zainteresirani za volontiranje još uvijek se mogu prijaviti na www.zegevege.com.  

05.09.2024. 11:13:42
Novi komentar
nužno
nužno