« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Od duljeg spavanja vikendom treba se - oporaviti?

Tinejdžerima su potrebna tri do četiri dana da se oporave i vrate u redoviti obrazac spavanja, a dotad je radni tjedan već pri kraju

Nije zdravo mijenjati obrasce spavanja
Nije zdravo mijenjati obrasce spavanja (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

spavanje

Vikend je vrijeme koje tinejdžeri s nestrpljenjem očekuju jer napokon mogu dulje spavati - nema škole, malo se zaruži i nedjeljom se najčešće ustaje netom prije ručka... što je loše na više razina.

Naime, izmjene u obrascima odlaska na spavanje i ustajanja uzrok su svojevrsnog jet lega kad se u ponedjeljak vrate na nastavu, pokazalo je švedsko istraživanje. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Orebro su ustanovili da tinejdžeri koji promijene navike u spavanju tijekom vikenda češće u ponedjeljak izostaju s nastave ili se na satovima osjećaju umorno, nervozno i razdražljivo. 

Studija u koju je bilo uključeno oko 2700 učenika u dobi između 13 i 16 godina pokazala je da su tinejdžerima potrebna tri do četiri dana da se oporave i vrate u redoviti obrazac spavanja, a dotad je radni tjedan već pri kraju. 

- Posljedica su najčešće umor i razdražljivost tijekom nastave. Studije su pokazale da neispavanost utječe na učenje - kaže Serena Bauducco, voditeljica istraživanja koje je otkrilo i povezanost neispavanosti i upotrebe pametnog telefona ili kompjutora u krevetu prije spavanja. 

Pokazalo se da svaki peti učenik u školu dolazi neispavan, no većina ih se tijekom vikenda uspije odmoriti i naspavati. 

Švedski znanstvenici podsjećaju da je važna rutina odlaska na počinak u isto vrijeme. Ona tinejdžerima jamči kvalitetan san i odmor, kaže Bauducco, dodajući da u krevet treba ići bez smartphonea i izbjegavati pisanje poruka nakon 10 sati navečer. 

24.03.2019. 11:14:00
Novi komentar
nužno
nužno