« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZATIŠJE PRED BURU?

Od Božića nadalje broj spamova u drastičnom padu, stručnjaci nemaju objašnjenje

Svakodnevno viđamo porast i opadanje u opsegu spamova, ali do sada nismo vidjeli pad ove magnitude; to je neočekivano i neobjašnjivo, kazao je analitičar Symanteca

Spam
Spam (Shutterstock)
Više o

Symantec

,

email

,

spam

,

botnet

Broj takozvanih junk e-mailova ili spamova koji se šalju na brojne adrese korisnika interneta diljem svijeta, što je posao vrijedan oko 100 milijardi dolara (podatak za 2010. godinu), znatno se smanjio od prošlog Božića. Tvrtka za internetsku sigurnost Symantec tvrdi da se oko 200 milijardi takvih poruka tijekom prošloga ljeta slalo svakog dana, ali od Božića je opao na 50 milijardi poruka dnevno. Daily Telegraph citirao je višeg analitičara spomenute tvrtke Paula Wooda: „Svakodnevno viđamo porast i opadanje u opsegu spamova, ali dosada nismo vidjeli pad ove magnitude; to je neočekivano i neobjašnjivo."

Wood je izjavio za BBC News da su tri najveća 'proizvođača' spamova postali manje aktivni nego inače. Rustock, jedan od botneta, mreža zaraženih računala odgovornih za kruženje većine spamova, dramatično je reducirao svoje aktivnosti prošloga prosinca. Na vrhuncu svojeg djelovanja Rustock je bio odgovoran za 48 posto spamova u globalnom smislu. Međutim, u prosincu taj je udio pao na 0,5 posto.

„Otada bilježimo veliki pad spamovskih aktivnosti", dodaje Wood. Takvi padovi se obično povezuju s specifičnim prekidima u botnetu, ali Wood napominje da je Rustock netaknut. Druga dva botneta, Lethic i Xarvester, također su se stišala u istom vremenskom periodu pa je nekolicina analitičara zaključila da se najveći spammeri pripremaju za još opsežnije napade diljem svijeta. Od svih emailova poslanih 2010. oko 90 posto otpada na spamove. Srećom. većina ih je zaustavljena u filtrima poslužitelja email usluga.

08.01.2011. 20:40:00
Novi komentar
nužno
nužno