« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE

Očekuje se rast tržišta 'cloud computing' softvera

Koncept manje resursa - više zarade uvijek je dobrodošao.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

internet

,

cloud computing

,

Gartner

,

IT tržište

,

štednja resursa

Globalni prihodi od 'cloud computinga', softverskog umrežavanja računala radi uštede resursa, mogli bi u 2009. premašiti 56 milijardi dolara, budući da korisnici pojačano nastoje smanjivati troškove, te se okreću sustavima koji omogućavaju pristup programima putem interneta, priopćila je istraživačka tvrtka Gartner.

Cloud computing je koncept podjele softvera koji koristi internet kao platformu. Podaci se drže na serverima, a pristupa im se putem internetskih preglednika ili specijaliziranih aplikacija.

Prema Gartneru, prihodi od 'cloud computinga' mogli bi u 2009. premašiti 56,3 milijarde dolara, što je 21,3 posto više nego 2008.

"I dalje je izuzetno neizvjesno kako će se IT tržište kretati u idućih nekoliko godina. Iako se očekuje slabiji kratkoročni rast, potencijalno niža cijena usluga 'cloud computinga' privlači korisnike te će dati poticaja širenju takve vrste usluga", kaže Ben Pring, dopredsjednik istraživanja tvrtke Gartner.

"Iako će taj rast za veći dio ponuđenih 'cloud' usluga u iduće dvije godine biti relativno skroman, očekujemo da će se kasnije ubrzati, kako se budu realizirale njihove prednosti", ističe on.(hina/metro-portal)

27.03.2009. 14:21:51
Novi komentar
nužno
nužno