« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
domoljubna mirovina

Za izlaz iz krize umiroviti starije od 50?

Genijalno rješenje čitatelja St. Petersburg Timesa plijeni lakoćom rješenja problema.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

izlaz iz financijske krize

,

financijska kriza

Amerikanci su možda smislili kako izaći iz financijske krize. Dok stručnjaci, među kojima su mnogi koji su i dopustili ovakvu krizu, mozgaju i mozgaju, izlaz bi mogao biti vrlo jednostavan: treba samo pitati što misli prosječan čovjek.

Upravo to je učinio urednik poslovne rubrike St. Petersburg Timesa, lokalnih novina na Floridi. Zamolio je čitatelje da pošalju odgovore na pitanje "Kako biste izliječili gospodarstvo?" i evo pobjednika koji bi potrošio samo 4 bilijuna dolara na rješenje krize. Iako ovakva cifra izaziva čuđenje jer se barata trilijunima dolara, zapravo je prilično jednostavna i, kao takva, sjajna.

Naime, u Americi trenutno ima oko 40 milijuna ljudi starijih od pedeset godina koji su zaposleni. Prijedlog je da se te ljude pošalje u, kako je to čitatelj zamislio, domoljubnu mirovinu. Otpremnina bi iznosila milijun dolara po glavi, no uz tri uvjeta:

1. Dobrovljno idu u mirovinu. Na taj se način otvara četrdeset milijuna novih radnih mjesta, i problem nezaposlenosti riješen je u potpunosti.

2. Obavezno kupuju novi američki automobil. S narudžbama za četrdeset milijuna novih automobila, američka je auto industrija u potpunosti ozdravljena.

3. Kupe novu kuću ili otplate svoju hipoteku u cijelosti. Ovim bi se potezom sredila kriza na tržištu nekretnina, a istovremeno bi banke sredile svoje bilance jer više ne bi bila tolika količina spornih potraživanja.

Ma kako zvučala utopistički, ova je ideja krajnje provediva i zahtijeva daleko manja ulaganja države u sređivanje stanja u bolesnim bilancama banaka, a garantira pomlađivanje radne snage i potpun nestanak nezaposlenosti. 

Uz dodatnih par milijardi dolara mogao bi se riješiti i problem doškolovanja ili prekvalifikacije kako bi se popunila sva ispražnjena radna mjesta. 

No, za sada se još uvijek čeka reakcija Bijele kuće i njenih gospodarskih savjetnika, no s velikom se vjerojatnošću može reći da, nažalost, ideja neće proći. 

29.03.2009. 15:43:07
Novi komentar
nužno
nužno