« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
STVARNO?

Obrazovanje i novac imaju veze...

Uživanje u duhanskim proizvodima život prosječno skraćuje za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a sjedilački način života za 2,4 godine

Možda je ipak bolje biti...
Možda je ipak bolje biti... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

plaća

,

obrazovanje

Život u lošim i štetnim društveno-ekonomskim okolnostima oduzimaju pojedincima dvije godine života, gotovo poput sjedilačkog načina života, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu Lancet. 

Europa je suočena s ogromnim razlikama kada je riječ o zdravome starenju, kvaliteti življenja i duljini životnog vijeka osoba iz različitih društveno-ekonomskih grupa, a zdravo starenje i kvaliteta života morali bi biti pristupačni svima, a ne samo osobama s visokim društveno-ekonomskim statusom. 

Proučivši 48 studija koje su provedene ranije u Sjedinjenim Državama, Australiji i nekoliko europskih zemalja, znanstvenici su došli do zaključka da loše društveno-ekonomske okolnosti, poput niskog stupnja naobrazbe ili niske kvalificiranosti u poslu, životni vijek pojedinca mogu skratiti prosječno za 2,1 godinu. 

Uživanje u duhanskim proizvodima život prosječno skraćuje za 4,8 godina, dijabetes za 3,9 godina, a sjedilački način života za 2,4 godine, podsjeća Lancet. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Lifepath, posvećenog zdravom i kvalitetnom procesu starenja, a financira ga Europska komisija. 

"Svima nam je poznato da stupanj obrazovanja, financijski prihodi i posao utječu na zdravlje pojedinca, no malo je studija proučavalo u kolikoj su mjeri ti faktori važni", objasnio je dr. Mika Kvimaki s londonskog University Collegea, koji je sudjelovao u istraživanju.

14.07.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno