« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana
QUEER

Objavljen program Queer New York International Arts Festivala

Od 7. do 17. veljače u kazalištu Skirball u središtu New Yorka hrvatski umjetnici i umjetnice sudjeluju na Queer New York International Arts Festivalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Queer New York International Arts Festival

,

queer

NYU Skirball predstavlja Queer New York International Arts Festival, koji će prikazati djela raznolike skupine međunarodnih umjetnika, od 7. do 17. veljače 2024. godine u NYU Skirballu.

Festival se vraća u New York nakon šestogodišnje pauze i propituje tradicionalne definicije i shvaćanja queer umjetničke prakse.

Festival u 2024. godini predstavlja umjetnike iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske i Njemačke čija djela istražuju različite suvremene teme povezane s queer identitetom i marginalizacijom, otvarajući raspravu o temama poput seksualnog rada, migracija, prava autohtonih naroda, političkog progona i novog konzervativizma.

Kustos i producent Queer New Yorka je Zvonimira Dobrovića (osnivač udruge Domino, umjetnički direktor Queer Zagreba i festivala Perforacija u Hrvatskoj).  

Izdvajamo program hrvatskih umjetnika i umjetnica:

ARIJANA LEKIĆ-LEKIĆ FRIDRIH: Od 5 do 95  video instalacija [7. - 17.2.2024]

Festival otvara umjetniva Arijana Lekić-Fridrih video instalacijom i umjetničkim web projektom pod nazivom "Od 5 do 95" koji dokumentira međugeneracijske priče i iskustva djevojčica i žena koje žive u Hrvatskoj. Priče žena kroz povijest bile su ili cenzurirane ili su se cenzurirale same. U konzervativnom društvu poput hrvatskog, inherentno ženska iskustva se ne dijele, a određene životne lekcije visoke vrijednosti i dalje se prenose isključivo usmenom predajom, s jedne generacije na drugu. Instalacija će biti dostupna za pregled tijekom cijelog festivala.

BRUNO ISAKOVIĆ I NATAŠA RAJKOVIĆ: Yira, yira  dokumentarna dramska predstav [7. i 8.2.2024]

Bruno Isaković i Nataša Rajković proveli su nekoliko mjeseci s četiri argentinske seksualne radnice i radnika, što je rezultiralo njihovim dokumentarnim kazališnim djelom "Yira, yira", koje otkriva aspekte seksualnog rada o kojima rijetko razmišljamo. Predstavu izvode upravo seksualne radnice i radnici čija su iskustva i priče temelj njezina sadržaja. Kroz njihovu priču ulazimo u svijet seksualnog rada koji je definiran kako osobnim izborom, tako i okolnostima.

MIA ZALUKAR I BRUNO ISAKOVIĆ: Kill B.  plesna predstava [8. i 9.2.2024]

Plesnu predstavu "Kill B.", inspiriranu kultnim filmom "Kill Bill" Quentina Tarantina iz 2003. godine potpisuju umjetnici Mia Zalukar i Bruno Isaković, hrvatski koreografi i plesači. Zalukar i Isaković stvaraju performativnu analizu vlastitog dugotrajnog profesionalnog odnosa, propitujući hijerarhijske strukture unutar stvaralačkih kazališnih procesa te dinamiku moći između njih dvoje, barem u teoriji, ravnopravnih partnera.

17.12.2023. 17:00:00
Novi komentar
nužno
nužno