objavljeno 17.12.2023. 17:00:00
QUEER

Objavljen program Queer New York International Arts Festivala

Od 7. do 17. veljače u kazalištu Skirball u središtu New Yorka hrvatski umjetnici i umjetnice sudjeluju na Queer New York International Arts Festivalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

NYU Skirball predstavlja Queer New York International Arts Festival, koji će prikazati djela raznolike skupine međunarodnih umjetnika, od 7. do 17. veljače 2024. godine u NYU Skirballu.

Festival se vraća u New York nakon šestogodišnje pauze i propituje tradicionalne definicije i shvaćanja queer umjetničke prakse.

Festival u 2024. godini predstavlja umjetnike iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske i Njemačke čija djela istražuju različite suvremene teme povezane s queer identitetom i marginalizacijom, otvarajući raspravu o temama poput seksualnog rada, migracija, prava autohtonih naroda, političkog progona i novog konzervativizma.

Kustos i producent Queer New Yorka je Zvonimira Dobrovića (osnivač udruge Domino, umjetnički direktor Queer Zagreba i festivala Perforacija u Hrvatskoj).  

Izdvajamo program hrvatskih umjetnika i umjetnica:

ARIJANA LEKIĆ-LEKIĆ FRIDRIH: Od 5 do 95  video instalacija [7. - 17.2.2024]

Festival otvara umjetniva Arijana Lekić-Fridrih video instalacijom i umjetničkim web projektom pod nazivom "Od 5 do 95" koji dokumentira međugeneracijske priče i iskustva djevojčica i žena koje žive u Hrvatskoj. Priče žena kroz povijest bile su ili cenzurirane ili su se cenzurirale same. U konzervativnom društvu poput hrvatskog, inherentno ženska iskustva se ne dijele, a određene životne lekcije visoke vrijednosti i dalje se prenose isključivo usmenom predajom, s jedne generacije na drugu. Instalacija će biti dostupna za pregled tijekom cijelog festivala.

BRUNO ISAKOVIĆ I NATAŠA RAJKOVIĆ: Yira, yira  dokumentarna dramska predstav [7. i 8.2.2024]

Bruno Isaković i Nataša Rajković proveli su nekoliko mjeseci s četiri argentinske seksualne radnice i radnika, što je rezultiralo njihovim dokumentarnim kazališnim djelom "Yira, yira", koje otkriva aspekte seksualnog rada o kojima rijetko razmišljamo. Predstavu izvode upravo seksualne radnice i radnici čija su iskustva i priče temelj njezina sadržaja. Kroz njihovu priču ulazimo u svijet seksualnog rada koji je definiran kako osobnim izborom, tako i okolnostima.

MIA ZALUKAR I BRUNO ISAKOVIĆ: Kill B.  plesna predstava [8. i 9.2.2024]

Plesnu predstavu "Kill B.", inspiriranu kultnim filmom "Kill Bill" Quentina Tarantina iz 2003. godine potpisuju umjetnici Mia Zalukar i Bruno Isaković, hrvatski koreografi i plesači. Zalukar i Isaković stvaraju performativnu analizu vlastitog dugotrajnog profesionalnog odnosa, propitujući hijerarhijske strukture unutar stvaralačkih kazališnih procesa te dinamiku moći između njih dvoje, barem u teoriji, ravnopravnih partnera.

17.12.2023. 17:00:00
http://m.metro-portal.hr/objavljen-program-queer-new-york-international-arts-festivala/145029/