« Kultura
objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana
OSVRT

Tajanstveni oblici u ciklusu Petera Weisza

Weisz slika vjerojatno slutnju koja bubri u našem srcu, sve glasnije odjekujući poput tam tam bubnjeva, njavljujući nešto nepoznato, nešto što nepovratno dolazi, sve bliže i bliže

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Mnoštvo je tema i motiva tretirao slikar Peter Weisz, autor snažne međunarodne reputacije u svom bogatom i plodnom likovnom djelovanju.

Niz ciklusa logično se povezuju i nastavljaju jedan na drugi u tvorbi iznimnog umjetničkog opusa, izlaženih uspješno na brojnim samostalnim izložbama po doista, cijelom svijetu.

Jedan od motiva koji se povremeno pojavljuje jest i skupina oblika, nedefiniranog karaktera, tijela u promjeni, tragovi, točke, znakovi, simboli, tragovi postojanja čovjeka i njegova dostojanstva, čvrsto utkani u kolorističku kompoziciju, uronjeni u obojani oblak ili more.

Svi su oni međusobno povezani nevidljivim nitima , ne otkrivajući na prvu svoje skriveno, misteriozno značenje.

Je li to ciklus opomena ili osjećaji koji dolaze iz nutrine tijela u teškim situacijama i vode to isto tijelo u neartikulirane postupke?

Weisz slika vjerojatno slutnju koja bubri u našem srcu, sve glasnije odjekujući poput tam tam bubnjeva, njavljujući nešto nepoznato, nešto što nepovratno dolazi, sve bliže i bliže.

Ciklus tajanstvenih oblika koji su skloni metamorfoze ili su čak i sama njezina suština ostavlja duboki trag i u umjetnosti i na gledatelje.

Weisz se majstorski koristi i kolorom i znakovljem u kreaciji čovjekovih duhovnih stanja u življenju jer čovjek sa svojom intimom nepotrošiva je inspiracija.

Piše: Miroslav Pelikan
18.12.2023. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno