« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TVORNICA PRIVIDA

Objašnjenje hrvatskih glazbenih fenomena

Kako i zašto našom glazbenom scenom vladaju Let3, Severina, Thompson i klape

(Tvornica privida)
Više o

dugotrajno sjedenje

,

Brisbane

,

kepler 10b

,

Yusuf Sonmenz

,

zlatarnica

Knjiga »Tvornica privida« Marine Biti i Diane Grgurić, a u izdanju »Adamića« i Udruge Facultas iz Rijeke prije nekoliko je dana predstavljena u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, a ovih je dana i u prodaji.

Knjiga na 244 stranice na znanstveni način govori o ideološkim, političkim i tržišnim tendencijama na primjeru Thompsona, Let3-a, Severine i ekspanzije klapske glazbe.

Autorice upozoravaju na to da je Thompson proizvod interesnih grupa koje se sakrivaju iza publike, da je performerski uzlet Leta 3 politički artificijelan vid zamjene sadržaja za formu, da se u pozadini klapske ekspanzije pod uresom tradicijskih vrednosti u glavnini slučajeva kriju tržišni interesi i politički oportunizam, da su pojedinačne pozicije potkopane kolektivizacijskim silnicama što objašnjava Severininu osamljenost na "vrhu...".

Pojedinačni slučajevi, uslijed predočenih analiza, zacijelo će uvelike doprinijeti čitanost ove knjige i korigiranju općih predodžbi o pojedinim javnosti zanimljivim izvođačima. Ova nas analiza na začudan način suočava sa stanjem stvari u kojem živimo i poziva na preispitivanje vrijednosnih sudova koje, i sami ideološki, politički ili tržišno zavedeni, prakticiramo. 

28.05.2010. 16:46:53
Novi komentar
nužno
nužno