« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
KRIZA

Obiteljski i mali hoteli u problemima

Kriza se odužila. Turizam je na koljenima, a s njime i oko 450 obiteljskih malih hotela koje očekuje još jedna neizvjesna sezona

Nije lako...
Nije lako... (Arhiva)
Više o

obiteljski hotel

,

kriza

,

mali hoteli

Vlasnici obiteljskih i malih hotela u posao su ušli investirajući milijune eura, založili su vlastitu imovinu, a povrat investicije dulji je od 30 godina, potvrdila je to Strategija održivog razvoja malog i obiteljskog hotelijerstva. U hotelima do 50 soba pad noćenja 2020. iznosio je 63 posto, a za usporedbu u velikim hotelima je čak 74 posto, stoji u ovom dokumentu koji je za Nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela u prošloj koronagodini izradio tim stručnjaka.

Unatoč većoj elastičnosti u odnosu na velike tvrtke, mikro i male tvrtke u hrvatskom hotelijerstvu u vrijeme COVID krize obilježava ispodprosječni udio EBIT i EBITDA u prihodu. Uz strukturnu iznadprosječnu zaduženost, smanjenje poslovne aktivnosti i prihoda, a onda i smanjenje ekonomičnosti te posljedični nedostatak obrtnog kapitala, povećan je financijski rizik odnosno vjerojatnost da poslovanje neće omogućiti generiranje dovoljnih novčanih tokova za financiranje kamata i otplatu glavnice.

Četiri zahtjeva za prevladavanje krize

Da bi obiteljski i mali hoteli opstali i premostili probleme od presudne je važnosti pomoć države. Strategijom su precizno definirana četiri zahtjeva za spas ovog sektora: moratorij na otplatu anuiteta po dugoročnim kreditima do 30. lipnja 2022. ili mostno financiranje uz državna jamstva; restrukturiranje postojećih dugoročnih kredita bez penala za komercijalne banke uz mogućnost dopunskog osiguranja kolaterala preko HAMAG-BICRO-a ukoliko zbog korona krize procjena tržišne vrijednosti nekretnine ne zadovoljava uvjete poslovnih banaka, ili novi program HABORA za tu namjenu; sufinanciranje obrtnih sredstava te izravno kreditiranje preko HBOR-a i HAMAG-BICRO-a za adekvatnu pripremu sezone 2021. te osiguranje dostupnosti novih kredita za likvidnost i unapređenje proizvoda preko komercijalnih banaka s jamstvom države u sto postotnom iznosu.

Safe Stay in Croatia

Unatoč iznimno teškoj situaciji, obiteljski i mali hotelijeri se ne predaju. Tijekom čitave pandemijske krize u svakom trenutku spremni su primiti domaće i strane goste koji odaberu smještaj u njihovim objektima uz jamstvo sigurnog odmora i primjenu svih propisanih epidemioloških mjera.

Obiteljski i mali hoteli imaju novi online rezervacijski sustav, u organizaciji Nacionalne udruge u veljači su održane prve dvije online besplatne radionice za šezdesetak članova na temu Sigurnost u hotelu i oznaka Safe Stay in Croatia, a krajem najteže godine u povijesti poslovanja započeo je program edukacije i certifikacije članova za oznaku Eko hotel. 

„Mali i obiteljski hoteli temelj su održivog razvoja hrvatskog turizma, njihova ekonomija je konkurentna, njihova ponuda je autohtona i autentična, prosječno zapošljavaju 15 uglavnom lokalnih ljudi, većina naših hotela radi čitavu godinu, zimi su nositelji turističke ponude u većini destinacija, promoviraju vlastitu kulturu i što je najvažnije, u turističkom proizvodu sudjeluje lokalno stanovništvo. U razvoju turizma u Hrvatskoj mali hoteli su pokretači i nositelji promjene unaprjeđenja cjelokupne hotelske industrije i promotori izvorne hrvatske gostoljubivosti. Nikako ne bismo smjeli dozvoliti da dvije iznimno teške sezone unište male hotelijere, jer se očekuje da se stanje normalizira u sezoni 2022.", kaže Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja broji nešto više od 200 članova. 

31.03.2021. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno