« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
američki izbori

Obami 50, McCainu 42 posto glasova

Postotak neodlučnih birača pao na najnižu razinu od početka lipnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama dostigao je prag od 50 posto glasova u najnovijem ispitivanju Gallupova Instituta i ta mu potpora prvi put omogućuje sigurnu pobjedu.

Po Gallupovu dnevnom ispitivanju objavljenu danas Obama je zadržao prednost od osam postotaka pred republikancem Johnom McCainom i vodi s 50 prema 42 posto glasova registriranih birača.

McCain, unatoč tomu što ovaj tjedan uživa veliku medijsku pozornost na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u St. Paulu, "daleko je ispod" svoje najveće potpore od 48 posto u travnju i u početku svibnja, ocijenila je Gallupova analitičarka Lydia Saad.

McCain je neznatno popravio svoje mjesto u odnosu na 40 posto glasova u prošlome tjednu, koje je dobivao za Demokratske nacionalne konvencije u Denveru.

U međuvremenu je postotak neodlučnih birača pao na osam posto, na najnižu razinu od početka lipnja. "To djelomice odražava zaokret birača prema Obami nakon demokratske konvencije, kad je ostvario vodstvo koje i dalje održava", rekla je Saad.

Zadnje Gallupovo ispitivanje provedeno je od 30. kolovoza do 1. rujna na uzorku od 2772 registrirana birača, s mogućnošću grješke od plus dva do minus dva posto.

I ostala relevantna ispitivanja raspoloženja američkih birača pokazuju manju ili veću prednost za Obamu, pa tako u prosjeku, koji danas objavljuje Yahoo, Obama dobiva 49 posto, a McCain 42,8 posto glasova.

Yahoova projekcija broja elektorskih glasova na predsjedničkim izborima govori da Obama za sada osvaja 250, a McCain 237 glasova, dok je za pobjedu potrebno 270. Neizvjesno je 50-ak elektorskih glasova u saveznim državama Ohiu, Coloradu, Virginiji, Nevadi i New Hampshireu.

Kad je riječ o burzovnim predviđanjima izbornog pobjednika, Obama uvjerljivo vodi sa 62,8 posto prema McCainovih 37,5 posto izgleda. (HINA)

03.09.2008. 22:18:31
Novi komentar
nužno
nužno