objavljeno 03.09.2008. 22:18:31
američki izbori

Obami 50, McCainu 42 posto glasova

Postotak neodlučnih birača pao na najnižu razinu od početka lipnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama dostigao je prag od 50 posto glasova u najnovijem ispitivanju Gallupova Instituta i ta mu potpora prvi put omogućuje sigurnu pobjedu.

Po Gallupovu dnevnom ispitivanju objavljenu danas Obama je zadržao prednost od osam postotaka pred republikancem Johnom McCainom i vodi s 50 prema 42 posto glasova registriranih birača.

McCain, unatoč tomu što ovaj tjedan uživa veliku medijsku pozornost na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u St. Paulu, "daleko je ispod" svoje najveće potpore od 48 posto u travnju i u početku svibnja, ocijenila je Gallupova analitičarka Lydia Saad.

McCain je neznatno popravio svoje mjesto u odnosu na 40 posto glasova u prošlome tjednu, koje je dobivao za Demokratske nacionalne konvencije u Denveru.

U međuvremenu je postotak neodlučnih birača pao na osam posto, na najnižu razinu od početka lipnja. "To djelomice odražava zaokret birača prema Obami nakon demokratske konvencije, kad je ostvario vodstvo koje i dalje održava", rekla je Saad.

Zadnje Gallupovo ispitivanje provedeno je od 30. kolovoza do 1. rujna na uzorku od 2772 registrirana birača, s mogućnošću grješke od plus dva do minus dva posto.

I ostala relevantna ispitivanja raspoloženja američkih birača pokazuju manju ili veću prednost za Obamu, pa tako u prosjeku, koji danas objavljuje Yahoo, Obama dobiva 49 posto, a McCain 42,8 posto glasova.

Yahoova projekcija broja elektorskih glasova na predsjedničkim izborima govori da Obama za sada osvaja 250, a McCain 237 glasova, dok je za pobjedu potrebno 270. Neizvjesno je 50-ak elektorskih glasova u saveznim državama Ohiu, Coloradu, Virginiji, Nevadi i New Hampshireu.

Kad je riječ o burzovnim predviđanjima izbornog pobjednika, Obama uvjerljivo vodi sa 62,8 posto prema McCainovih 37,5 posto izgleda. (HINA)

03.09.2008. 22:18:31
http://m.metro-portal.hr/obami-50-mccainu-42-posto-glasova/11334/