« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Ne želi sukob

Obama uskoro odlučuje o pojačanjima za Afganistan

Američki predsjednik izjavio je u intervjuu za CNN da je "vrlo blizu" odluci o slanju vojnih pojačanja u Afganistan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

vojska

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

pojačanje

Obama je u razgovoru, vođenom u Pekingu, rekao da ne želi da njegov nasljednik na mjestu predsjednika naslijedi afganistanski sukob, kao što ga je on naslijedio, dodajući da "višegodišnja okupacija" ne bi bila u interesu Sjedinjenih Država.

Već nekoliko tjedana predsjednik Obama ispituje mogućnost slanja dodatnih postrojbi u Afganistan - do 40.000 ljudi - ali je odluka otežana prijepornim reizborom predsjednika Hamida Karzaija, za kojeg Washington ionako misli da ne upravlja dobro zemljom. "Ima dobrih strana, ali i loših", odgovorio je Obama na upit vjeruje li afganistanskom predsjedniku, koji će u četvrtak položiti prisegu za novi petogodišnji mandat.

Američka administracija izrazila je odavno sumnju u Karzaijeve riječi i kritizirala vlast premreženu korupcijom i prevelik utjecaj plemenskih vođa na vođenje zemlje. "Moramo biti sigurni da raspolažemo djelotvornim partnerstvom u Afganistanu. To smo vrlo jasno izložili afganistanskoj vladi", dodao je američki predsjednik.

Obama je pod pritiskom vojske i republikanskih zastupnika kako bi pristao na slanje pojačanja u Afganistan na zahtjev zapovjednika američkih snaga u toj zemlji, generala Stanleyja McChrystala. U Afganistanu je već prisutno 68.000 američkih vojnika.

Većina Amerikanaca ocjenjuje da rat u Afganistanu ne vrijedi truda, prema ispitivanju objavljenom u utorak, koje pokazuje jasan pad podrške javnog mnijenja načinu na koji se Obama bavi tim problemom.

Obama je u međuvremenu, u srijedu navečer po mjesnom vremenu, u nastavku svoje azijske turneje doputovao u Seul. S južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-Bakom razgovarat će u četvrtak. Glavne teme će biti Sjeverna Koreja, odnosno njezin nuklearni program, i vanjskotrgovinski odnosi Washingtona i Seula. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 12:35:25
Novi komentar
nužno
nužno