« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Obama se tajno dogovara s Rusijom

Što to dvije najveće sile dogovaraju kada to rade ispod stola?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

tajni razgovori SAD Rusija

U tajnom pismu ruskome kolegi američki predsjednik Barack Obama rekao je da bi Washington mogao odustati od proturaketnog štita u istočnoj Europi, ako bi se Moskva pridružila pritiscima na Iran da odustane od dalekometnih raketa, objavio je njujorški dnevnik The New York Times.

List navodi kako je Obama u pismu uručenome prije tri tjedna Dmitriju Medvedevu, rekao da presretač raketa ne bi bio potreban Sjedinjenim Državama ako bi Iran obustavio razvoj nuklearnog oružja.

Za administracije predsjednika Georgea W. Busha, Moskva se oštro protivila raspoređivanju američkog proturaketnog štita u Europi, doživljavajući ga kao prijetnju Rusiji, a ne Iranu što je bila argumentacija Washingtona.

Neimenovani američki dužnosnici na koje se poziva NYT, objasnili su da prijedlog nije sročen u obliku ponude već prije kao poziv Moskvi da prihvati američku strategiju prema Iranu.

Rusija, koja s Iranom održava vojne, diplomatske i trgovinske veze, protivila se tvrdu američkom stajalištu prema Iranu.

Američki list piše kako je namjera pisma, po neimenovanom američkom dužnosniku, bila gotovo ultimativna. Poruka je bila "ili ćete s nama ili zašutite", a ne kao mogućnost da Rusi kažu "pa dobro, pokušat ćemo".

Moskva još nije odgovorila, no ruski šef diplomacije kani o proturaketnoj obrani razgovarati s američkom kolegicom Hillary Rodham Clinton u Ženevi u petak, a Obama i Medvedev trebaju prvi put razgovarati 2. travnja u Londonu, navode dužnosnici.

Obama je Medvedevu pisao nedugo pošto je primio Medvedevljevo pismo čestitku na inauguraciji, što se tumači kao želja dviju država da stisnu dugme za "resetiranje" i krenu iz početka, kako je to opisao američki potpredsjednik Joseph R. Biden Jr.

U pismu se, prema NYT-u, spominju razgovori o produljenju sporazuma o strateškom naoružanju i suradnja u otvaranju prometnica za opskrbu NATO-ovih vojnika u Afganistanu gdje je ruska pomoć dragocjena.

Busheva administracija zahladila je odnose s Rusijom svojim planom postavljanja radara i raketnih presretača u Češkoj i Poljskoj, kao zaštitu Zapada od iranskih dalekometnih raketa.

Bush nije nikada prihvatio prijedlog Moskve da dio proturaketne obrane zajednički postave na ruskome tlu i njime zajednički upravljaju i time jamče da se oružje neće nikada koristiti protiv Rusije.

Čini se da sada Obama razmatra takvu zamisao, piše NYT.

Dnevnik piše da je Bush uvijek snažno vezivao proturaketni obrambeni štit uz Iran no da Obama svrhu tog projekta reformulira na način da ga prilagodi ruskome interesu i da je o prijedlogu u ponedjeljak pisao i ruski dnevni list Kommersant.

NYT u nastavku citira izjave zamjenika američkog državnog tajnika Williama J. Burnsa i ministra obrane Roberta Gatesa koji zagovaraju suradnju s Moskvom.

Njujorški dnevnik podsjeća i da su Poljska i Češka naporno radile kako bi domaću javnost uvjerile u svrsishodnost štita i da bi odustajanje sada za njih bilo udarac.

Medvedev je u nedjelju rekao kako vjeruje da će Obamina administracija biti otvorena za suradnju u proturaketnoj obrani.

"Već smo primili takve signale od američkih kolega", stoji na web stranici Kremlja. "Nadam se da će signali prerasti u konkretne prijedloge. I nadam se da ću o pitanju od velike važnosti za Europu razgovarati pri prvome sastanku s predsjednikom Obamom", rekao je Medvedev.

03.03.2009. 13:08:20
Novi komentar
nužno
nužno