« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Njemačka mornarica privela gusare u Adenskom zaljevu

Nitko od njemačke posade ni devet gusara nije ozlijeđen u akciji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

uhićenje

,

somalijski pirati

,

Adenski zaljev

,

Njemačka ratna mornarica

,

gusari

,

operacija Atalanta

,

Rheinland-Pfalz

Njemačka ratna mornarica u utorak je, prvi put od početka akcije zaštite civilnih plovila u Adenskom zaljevu, privela devetoricu gusara koji su pokušali napasti njemački brod, priopćilo je zapovjedništvo Bundeswehra u Geltowu pokraj Berlina.

"Nitko od gusara i članova posade njemačkog broda nije ozlijeđan, a u akciji nije nastala ni materijelna šteta", rekao je glasnogovornik zapovjedništva.

Kako je navedeno u priopćenju, njemački trgovački brod "Courier" odaslao je u utorak rano ujutro nakon napada gusara poziv u pomoć na koji su se isprva odazvali helikopteri američke i njemačke mornarice. Nakon toga, na poprište napada stigla je i njemačka fregata "Rheinland-Pfalz" te je nakon kraće akcije uhitila devetoricu gusara.

Gusari se trenutačno nalaze na njemačkoj fregati, ali je pravno nejasno što bi se s njima trebalo dalje dogoditi. Za ovu priliku već je sazvano povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka ministarstava obrane, pravosuđa i unutarnjih i vanjskih poslova koji bi trebali razmotriti daljnji postupak s privedenim gusarima za koje se pretpostavlja da su iz Somalije i Sudana.

Njemački ministar obrane Franz-Josef Jung pohvalio je akciju njemačke mornarice te je misiju Europske unije na zaštiti plovila u Adenskom zaljevu, nazvanu "Atalanta", ocijenio uspješnom.

"Današnji događaj pokazuje koliko je operacija "Atalanta" učinkovita", rekao je Jung.

Njemačka u operaciji "Atalanta" sudjeluje s jednom fregatom i 230 vojnika. (hina/metro-portal)

03.03.2009. 20:19:33
Novi komentar
nužno
nužno