« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ARLINGTON

Obama pozvao Amerikance da se sjete palih vojnika

Oni su bili voljni odreći se svega kako bi branili našu slobodu i voljni žrtvovati sve za svoju zemlju..., izjavio je predsjednik SAD-a.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

komemoracija

,

američka vojska

,

Washington

,

Arlington

,

Dan sjećanja Vukovar

,

polaganje vijenca

Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak se pridružio tisućama Amerikanaca koji obilježavaju Dan sjećanja, polažući vijenac na grob neznanog vojnika na nacionalnom groblju Arlington u Washingtonu.

Nacionalni blagdan "Memorial day" posvećen je spomenu na sve pale američke vojnike u brojnim ratovima koje u u svojoj kratkoj povijesti vodile Sjedinjene Države, a najviše emocija vezano je uz više od 4.600 palih u sadašnjim ratovima u Iraku i Afganistanu.

U prigodnom govoru nakon polaganja vijenca na groblju Arlington, Obama je pozvao Amerikance da se sjete svih koji su pali služeći domovini, nazivajućih ih najboljim dijelom Amerike.

"Muškarci i žene koji su pokopani na Arlingtonu borili su se kako bismo mi danas imali mir", kazao je Obama.

"Oni su bili voljni odreći se svega kako bi branili našu slobodu i voljni žrtvovati sve za svoju zemlju....Oni su najbolje od Amerike", naglasio je.

Grob neznanog vojnika, klasicističko mramorno zdanje na jednom od brežuljaka Arlingtona, u koji se polažu ostaci neidentificiranih američkih vojnika palih u borbi, prigodno je ukrašen zastavama i nacionalnim simbolima za Dan sjećanja, a svaki od više od 300.000 grobova na Arlingtonu, počivalištu zaslužnih ratnih veterana još od doba rata za neovisnost, za blagdan je tradicionalno urešen američkim stijegom.

 

Svečano polaganje vijenca na grob neznanog vojnika je 141. godišnja svečanost na Arlingtonu i jedan od nekoliko događaja s kojim se na području Washingtona obilježava Dan sjećanja, a prigodne manifestacije održavaju se diljem SAD-a.

Predsjednik Obama za Dan sjećanja poslao je vijence i na spomenik vojnicima Konfederacije (Jug) na Arlingtonu, te na spomenik u crnačkoj četvrti kod ulice U, u Washingtonu, za više od 200.000 afričko-američkih vojnika koji su se borili na strani Unije (Sjever) u Građanskom ratu (1861.-65.), koji je odnio više od 600.000 žrtava.

Skupina od 60 sveučilišnih profesora prošloga je tjedna peticijom zatražila od Obame da ne odaje počast vojnicima Konfederacije, koji su se borili za očuvanje ropstva nad Amerikancima afričkog podrijetla.

Obilježavanju Dana sjećanja u ponedjeljak se pridružio i internetski pretraživač Gooogle, objavom "Zemljovida palih" - interaktivnog popisa od 5.679 američkih i savezničkih vojnika poginulih u ratovima u Iraku i Afganistanu, od prvog američkog vojnika palog u Afganistanu 10. listopada 2001.

Popis je moguće pretraživati po imenu, spolu, dobi, rodnom mjestu, lokaciji pogibije, a on uključuje i fotografije vojnika, informacije o načinu pogibije, te knjigu dojmova za posjetitelje. (hina/metro-portal)

25.05.2009. 20:06:22
Novi komentar
nužno
nužno