« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

U Francuskoj počelo suđenje Scijentološkoj crkvi zbog prijevare

Scientološka je crkva već zabranjena u Njemačkoj, a to bi se moglo dogoditi i u Fancuskoj

Jedan od najpoznatijih pripadnika Scijentološke crkve - Tom Cruise s kćerkom Suri
Jedan od najpoznatijih pripadnika Scijentološke crkve - Tom Cruise s kćerkom Suri (Getty Images)
Više o

scijentološka crkva

Suđenje kontroverznoj Scijentološkoj crkvi počelo je u ponedjeljak u Parizu zbog organizirane prijevare, a moglo bi se završiti zabranom njezina djelovanja u Francuskoj.

Suđenje na pariškom prekršajnom sudu treba se završiti 17. lipnja. "Ovo je prvi put da se Scijentološkoj crkvi sudi na prekršajnom sudu zbog organizirane prijevare", rekao je uoči rasprave odvjetnik oštećenih stranaka Olivier Morice, zadovoljan što će sud "ispitati odgovornost scijentologa".

"Ovo je inkvizicijsko suđenje, žestoki napad na Scijentološku crkvu", upozorio je glasnogovornik francuske scijentologije Daniele Gounord, izrazivši žaljenje zbog "lažnih optužaba".

Scijentološka crkva koja se u Sjedinjenim Državama smatra religijom, u Francuskoj je proglašena "sektom" u parlamentarnom izvješću iz 1995., koje poslije nije aktualizirano. Imala je veći broj sudskih sporova u Francuskoj gdje navodno ima 45.000 sljedbenika.

Osim Scijentološke duhovne organizacije (ASES-CC-Celebrity Centre) i njezine pariške knjižare, na sudu će se pojaviti šestero scijentologa, među kojima i Alain Rosenberg, glavni direktor Celebrity Centrea.

Njima se sudi zbog "organizirane prijevare" i "nezakonite ljekarničke prakse", budući da je organizacija svojim sljedbenicima prodavala vitamine i lijekove.

Optuženike se tereti da su između 1997. i 1999. obmanjivali tužitelje "sustavno nudeći testove osobnosti bez znanstvene vrijednosti, isključivo radi prodaje svojih usluga i proizvoda".

Scijentološka crkva koju je 1954. u SAD-u utemeljio pisac znanstvene fantastike Ron Hubbard (1911.-1986.) ima navodno 12 milijuna članova u svijetu.

25.05.2009. 18:59:14
Novi komentar
nužno
nužno