« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
DO KRAJA 2011.

Obama potvrdio rok povlačenja iz Iraka

Državna tajnica Clinton iskoristila je priliku da pozove na ulaganja ističući da su irački potencijali opipljivi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Barack Obama

,

rat u Iraku

,

Nuri al-Maliki

,

povlačenje vojske iz Iraka

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, nakon razgovora u Bijeloj kući s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijijem, potvrdio spremnost svoje administracije da ispuni rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine.

"SAD će povući svoje borbene postrojbe iz Iraka do kolovoza iduće godine, a sve vojne snage do kraja 2011. godine", rekao je Obama. Rokovi za američko povlačenje iz Iraka utvrđeni su Sporazumom o statusu snaga (SOFA), koji je 2008. potpisala administracija Georgea W. Busha.

Obama je također istakao da SAD pozorno prati napore iračkog parlamenta za donošenje izbornog zakona koji bi odredio pravnu strukturu za ključne nacionalne izbore u siječnju 2010.

Malikija je na donošenje izbornog zakona i osiguravanje uvjeta za održavanje regularnih izbora pozvala i američka državna tajnica Hillary Clinton te potpredsjednik Joe Biden, koji su se s njim sastali u ponedjeljak.

Clinton je također upozorila Malikija na važnost donošenja dugo odgađanog zakona o podjeli prihoda od nafte, kao preduvjeta za dugoročnu stabilnost Iraka. Američki je predsjednik pozdravio održavanje konferencije o mogućnostima ulaganjima u Iraku te izrazio uvjerenje u njezin uspjeh.

Obama je istaknuo kako odnosi SAD-a i Iraka doživljavaju tranziciju, te da se više ne razgovora samo o vojnim i sigurnosnim pitanjima, već i o "gospodarstvu, trgovini, poslovanju i ulaganjima".Maliki se zahvalio Obami na organiziranju konferencije o poslovnim ulaganjima u Iraku, kao dokaza razvoja bilateralnih odnosa a SAD-om na dobrobit iračkog naroda.

On je potvrdio spremnost svoje vlade za "pravodobno" organiziranje izbora, ali nije izrijekom spominjao siječanj 2010.

Prije razgovora u Bijeloj kući, Maliki je nazočio otvaranju konferenije o poslovnim ulaganjima u Iraku, zajedno s državnom tajnicom Hillary Clinton.

Na početku dvodnevne "Konferencije o ulaganju i poslovanju u Iraku", koja je u Washingtonu okupila više od tisuću američkih poduzetnika, Maliki je kazao da Irak ima "dobre uvjete za ulaganja", te da njegova zemlja želi razvijati gospodarska partnerstva.

Clinton je pozvala američke poslovne ljude da razmotre napredak postignut u Iraku i ne čekaju predugo s ulaganjima, ističući da su irački potencijali "opipljivi".

"Naš ukupni angažman će se produbiti i proširiti. Vođeni smo nacrtom Sporazum o strateškom okviru, koji identificira više područja u kojima će SAD i Irak surađivati, uključujući vladavinu, pravnu državu, zaštitu okoliša, znanost, zdravstvo, prosvjetu te posebno gospodarski razvoj i trgovinu", istakla je Clinton, najavljujući zadržavanje snažnih veza SAD-a s Irakom i nakon povlačenja američkih snaga. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 20:33:38
Novi komentar
nužno
nužno