« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SAD OBEĆAVA

Nećemo postaviti novi proturaketni štit u nečlanicama NATO-a

Odnosi Rusije i SAD-a su poboljšani nakon odustajanja od prvotne ideje, ali članstvo u NATO-u žele i Ukrajina i Gruzija

(Getty Images)
Više o

SAD

,

NATO

,

Rusija

,

proturaketni štit

,

Alexander Vershbow

Pomoćnik američkog državnog tajnika za obranu Alexander Vershbow u utorak je rekao da Sjedinjene Američke Države ne namjeravaju razmjestiti izmijenjeni sustav proturaketne obrane u zemljama koje nisu članice NATO saveza, niti vode ikakve konzultacije u tom smjeru, objavile su svjetske agencije.

"Ne konzultiramo se sa zemljama koje nisu u NATO-u. Ne namjeravamo postaviti dijelove našeg novog projekta proturaketne obrane u zemljama nečlanicama NATO-a", rekao je Vershbow u izjavi za novinare tijekom posjeta Gruziji.

Vershbow je time odgovorio na zabrinutost koju je prošli tjedan izrazila Rusija zbog informacija kako SAD pregovaraju s Ukrajinom oko postavljanja izmijenjenog obrambenog štita na njezinu teritoriju.

Ukrajinski veleposlanik u Washingtonu Oleh Šamšur u petak je rekao kako su u tijeku konzultacije o mogućem korištenju ukrajinskih radara u sklopu američkog proturaketnog sustava u Europi. Takva se mogućnost vjerojatno ne bi svidjela Rusiji, koja ionako ne gleda blagonaklono na težnje Ukrajine i Gruzije da postanu članicama NATO-a.

Vershbow je naglasio i kako Washington ne namjerava u Gruziji postaviti vojnu bazu.

SAD su odlukom predsjednika Baracka Obame u rujnu odustale od projekta njegova prethodnika Georgea Busha o postavljanju proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, koji je Rusija smatrala izravnom prijetnjom njoj. Zamjena je stigla u obliku novog projekta koji predviđa postavljanje sustava za presretanje projektila kratkog i srednjeg dometa, bez velikog središnjeg radara predviđenog prvim projektom koji je SAD trebao braniti od iranskih projektila dugog dometa. Rusija je tu odluku popratila snažnim odobravanjem, najavivši odustajanje od vlastitih vojnih projekata koji su trebali biti protumjera američkom štitu u Poljskoj i Češkoj.

Prošli je tjedan američka državna tajnica Hillary Clinton rekla kako s Moskvom želi blisku suradnju o proturaketnoj obrani, a Vershbow je u Tbilisiju kazao kako su počeli razgovori s Rusijom na tu temu.

"Počeli smo preliminarne razgovore s Rusijom glede njezina mogućeg doprinosa zajedničkoj proturaketnoj obrani, no ti su razgovori još na samom početku", rekao je. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 19:57:09
Novi komentar
nužno
nužno