« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Obama obećao oporavak od recesije

Vladine mjere širokog spektra počele davati rezultate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

dolar

,

recesija u SAD-u

,

gospodarstvo SAD-a

,

Obamin plan

,

gospodarski oporavak

,

dugoročni rast gospodarstva

,

plan spašavanja gospodarstva

Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je obećao Amerikancima da će se zemlja "oporaviti od recesije", ističući kako strategija njegove administracije da se "kriza napadne na svim frontama" već daje rezultate.

Obama je naglasio kako je njegov prijedlog proračuna od 3.6 bilijuna dolara "neodvojiv" od ukupne strategije gospodarskog oporavka.

"Mi ćemo se oporaviti od ove recesije. No, trebat će vremena, strpljenja i razumijevanja da: kad svi radimo zajedno, kada svatko od nas gleda dalje od svojih kratkoročnih interesa prema većem skupu obveza koje imamo jedni prema drugima, tada mi uspijevamo", rekao je Obama na sinoćnoj novinarskoj konferenciji.

Administracija je, po njegovim riječima, razvila "svaobuhvatnu strategiju oblikovanu za napad na krizu na svim frontama".

"To je strategija za stvaranje radnih mjesta, za pomoć odgovornim kućevlasnicima, za pokretanja kreditiranja i za dugoročni rast gospodarstva. Mi počinjemo vidjeti znake napretka", naglasio je Obama, pozivajući Amerikance da "obnove vjeru u dolazak boljih dana".

Odgovarajući na kritike republikanaca da je predloženi proračun "neodgovoran" i da će predviđa ogroman manjak u idućem desetljeću, Obama je podsjetio one "kratkog pamćenja" da je naslijedio godišnji deficit od 1.3 bilijuna dolara od republikanske administracije, uz ponovljeno obećenje da će kroz pet godina taj manjak prepoloviti.

"Proračun koji sam predložio Kongresu postvit će naše gospodarstvo na čvršće temelje, kako se za 10 ili 20 godina ne bi suočili s još jednom krizom poput ove", istaknuo je američki predsjednik.

Obama je na konferenciji za tisak izrazio potporu planu za otkup nelikvidne imovine banaka, u vrijednosti od namjanje 500 milijardi dolara, kroz program javno-privatnog ulaganja koji je u ponedjeljak predstavio ministar financija Timothy Geithner. Nakon objave tog plana dionice na Wall Streetu zabilježile su najveći rast u zadnja četiri mjeseca,no već u utorak je uslijedio pad svih glavnih indeksa od 1.5 do 2.5 posto.

Obamima konferencija za novinare dio je medijske ofenzive za potporu proračunu i drugim mjerama vlade, u kojoj se posljednjih nekoliko dana on pojavio u talk-showu komičara Jay Leno-a na NBC-u, dao intervju emsiji CBS-a "60 Minutes", a za četvrtak je najavljen njegov prvi "online town hall" sastanak s građanima u kojem će predsjednik odgovarati na njihova pitanja, po obrascu u SAD-u raširenog način komunikacije političara s biračima na skupovima u gradskim vijećnicama.

U utorak se Obama obratio i građanima svijeta, u članku objavljenom u 31 vodećim dnevnim novinama diljem globusa, u kojem je istaknuo hitnu potrebu globalne gospodarske suradnje i govoio o predstojećem summitu skupine G-20, razvijenih zemalja i novih gospodarstava, u Londonu 2. travnja.

Na pitanje je li prelijevanje nasilja preko granice s Meksikom, gdje traje rad vlade i narko kartela, prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD, Obama je odgovorio da će njegova adminstracija podržati Meksiko u borbi s narko kartelima, s planom jačanja nadzora granice vrijdnim 700 milijuna dolara, objavljenom u utorak i drugim mjerama. On je izrazio potporu meksičkom predsjedniku Felipeu Calderonu za obračun s narko kriminalom.

Na pitanje o prijedlogu guvernera kineske središnje banke Zhou Xiaochuana o novoj svjetskoj valuti koja bi zamjenila dolar, Obama je odgovorio kako "ne vjeruje u potrebu za globalnom valutom" kao zamjenom za dolar.

Dolar je po njegovim riječima "iznimno snažan" jer ulagači smatraju SAD "najsnažnijim svjetskim gospodarstvom s najstabilnijim političkim sustavom".

Obama je odgovaro i na pitanja o svojoj nedavnoj poruci Iranu, izgledima za napredak izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, nakon izbora desničarske vlade u Izraelu koja odbija ideju o palestinskoj državi i druga.

Nakon summita G-20 2. travnja, Obama će sudjelovati na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu 3. i 4. travnja, na kojem će se obilježiti 60. obljetnica Saveza, u članstvo će biti primljene Hrvatska i Albanija a Francuska će se nakon 43 godine vratiti u njegovu vojnu strukturu. Američki će predsjednik 5. travnja sudjelovati na summitu SAD-EU u Češkoj Republici, a zatim će 6. i 7. travnja posjetiti Tursku. (hina/metro-portal)

25.03.2009. 15:56:09
Novi komentar
nužno
nužno