« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
no pasaran

Slovenci nemilosrdno o blokadi

Slovenska blokada potrajat će još najmanje dva mjeseca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Borut Pahor

,

blokada ulaska u EU

,

slovenska blokada pregovora

Slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom potrajat će još najmanje dva mjeseca, ali to sada predstavlja sve veću "glavobolju" za premijera Boruta Pahora koji se ne zna izvući iz situacije koju je tumačio kao odgovor na hrvatsko "prejudiciranje" granice, navodi u srijedu u komentaru ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Obrazloženje koje je uz tehničku odgodu hrvatske pristupne konferencije dalo češko predsjedništvo, a u kojemu se navodi da je to napravljeno u očekivanju pozitivnih pomaka u razgovorima Slovenije, Hrvatske i Europske komisije oko granice i deblokade sasvim je izmišljeno. U Hrvatskoj do lokalnih izbora neće biti stranke koja bi bila spremna napraviti barem mali korak koji bi zadovoljio Sloveniju i koji bi iz neprilike izvukao našeg premijera Boruta Pahora. A i na slovenskoj strani ta će se juha sada kuhati sve do 7. lipnja, odnosno do izbora za novi Europski parlament", piše u ljubljanskom dnevnom listu "Dnevnik" komentator Dejan Kovač, podsjećajući na jaku politiziranost pitanja granice i važnost koju ta tema uvijek ima pred izbore.

"Nakon polugodišnje slovenske blokade koja će potrajati barem još dva mjeseca Zagreb praktično više nema mogućnosti da svih 35 poglavlja zatvori do kraja ove godine jer trećina poglavlja još nije ni otvorena. To se u Zagrebu doduše ne daje na sva zvona, ali je u tom smislu zanimljiva reakcija hrvatskog ministarstva vanjskih poslova povodom odgode pristupne konferencije.

U izjavi je naime navedeno da se je to i očekivalo, da će Hrvatska ostati privržena reformama, kako bi u očekivanom roku završila pregovore i postala punopravna članica EU-a", navodi komentator koji kao simptomatično navodi to što u reakciji MVPEI-a nema spomena o datumu, odnosno o kraju godine kao roku za dovršetak tehničkih pregovora.

"Budući da se hrvatskoj javnosti čini da je jedina prepreka za ulazak u članstvo EU-a Slovenija, pri čemu se zaboravlja na mnogo zapletenija pitanja i poglavlja, to znači da će Sanaderova vlada bez problema moći revidirati svoja obećanja o skorom članstvu u Uniji. Na kraju krajeva, jednogodišnja odgoda na 2011. pred parlamentarne izbore bi joj i odgovarala", ocjenjuje "Dnevnikov" komentator.

No, kako dodaje, zadovoljstva oko blokade nema niti na slovenskoj strani, pa premijer Pahor ne zna kako se izvući iz "juhe koju je sam skuhao".

"Iako je ideja o odgodi pristupne konferencije za Hrvatsku bila njegova, Pahor nije reagirao na izjavu češkog predsjedništva. Doduše, možda ustraje na svojoj ranijoj izjavi i na potrebi tzv. tihe diplomacije. Koliko je ta tiha diplomacija uspješna vidjet će se kroz mjesec dana, kad češko predsjedništvo obećava i širu raspravu o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima i slovenskoj blokadi. Tada će vjerojatno biti odigrani i zadnji slovenski aduti vezani na pokušaj uvlačenja Europe u bilateralno granično pitanje. A to je pitanje koje sigurno neće biti riješeno tako brzo. Zapravo će Pahor, a ne Hrvatska, mjesec dana trebati razbijati glavu pitanjem kako ponovo ubrzati hrvatske pristupne pregovore s EU-om. Naime, ako Zagreb izgubi mogućnost završetka pregovora s EU-om do kraja ove godine, onda je potrošena i Pahorova kalkulacija kako će do onda biti riješen i granični spor", navodi "Dnevnik" u zaključku komentara od srijede.

25.03.2009. 13:40:40
Novi komentar
nužno
nužno