« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
SHVATIO JE ...

Obama je podcijenio Islamsku državu

Barack Obama priznao je u nedjelju da su Sjedinjene Države podcijenile činjenicu da kaos u Siriji može iznjedriti opasne džihadističke skupine poput Islamske države

Obama je shvatio grešku
Obama je shvatio grešku (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Islamska država

,

Sirija

,

Irak

Barack Obama priznao je na CBS da je podcijenio Islamsku državu, nazvavši Siriju 'Ground Zero za džihadiste diljem svijeta'. 'Čelnik naše obavještajne službe Jim Clapper je priznao da su podcijenili događaje u Siriji', rekao je Obama o ravnatelju američkih obavještajnih službi Clapperu.

Na pitanje je li Washington precijenio sposobnosti i volju iračke vojske da se bori protiv džihadista, američki predsjednik je odgovorio da je to točno. Ti komentari su izrečeni tijekom emisije '60 minuta' CBS-a koja će biti emitirana u nedjelju navečer.

Obama je ocijenio da se IS jako učvrstio na društvenim mrežama i da u Europi, Americi, Australiji i muslimanskim zemljama privlači nove pristalice.

Dodao je da je dio rješenja tog problema vojni, koji obuhvaća zračne napade koje izvodi antidžihadistička koalicija SAD-a i njihovih saveznika, tijekom kojih bi se IS-u trebali oduzeti teritorij i sredstva.

Obama je dodao da bi Sirija i Irak trebali riješiti svoje političke krize. Irak je nakon odlaska američkih postrojbi podijeljen između sunitskog stanovništva i šijitske vlade, dok u Siriji od 2011. traje krvavi građanski rat.

29.09.2014. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno