« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Novogodišnji koncerti u riječkome HNK-u

Tradicionalni koncerti traju četiri dana, otvorio orkestar riječke Opere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/CROPIX)
Više o

HNK Rijeka

,

HNK Ivana pl. Zajca

,

novogodišnji koncerti HNK Rijeka

,

Goran Filipec HNK RIjeka

,

Nada Matošević HNK Rijeka

Koncertom orkestra Opere riječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) "Ivana pl. Zajca" u subotu je otvoren serijal od četiri tradicionalna Novogodišnja koncerta te kuće. Koncerti su na programu četiri dana uzastopno, do 30. prosinca. Orkestrom je ravnala Nada Matošević a solistički je nastupio pijanist Goran Filipec.

Koncert je počeo "Mađarskim plesovima" Johannesa Brahmsa, a nastavljen "Tottentanzom" i "Mađarskom rapsodijom br.2" Franza Liszta u izvedbi Gorana Filipeca. U drugom dijelu koncerta na programu su bili "Ples sa sabljama" Arama Hačaturjana i Can-can iz operete Jacquesa Offenbacha "Orfej u podzemlju". Dio programa uobičajeno je posvećen polkama i valcerima Johanna Straussa.

Goran Filipec, 27-godišnji riječki pijanist nastupao je u nekim od najvećih koncertnih dvorana kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Salle Frank Martin u Ženevi, National Concert Halla u Dublinu, Salle Cortot u Parizu, velike dvorane Muziekcentrum Vredenburg u Utrechtu.

Trostruki je pobjednik hrvatskog državnog pijanističkog natjecanja (1995., 1997., 1999.), te dobitnik ostalih nagrada među kojima i druge nagrade na 1. Lions Grand Prixu 1995, prvih nagrada na natjecanju "Istria Nobilissima" (1997, 1999, 2002.), prve nagrade na 3. Lions Grand Prixu 1997 i prve nagrade na 1. natjecanju riječkih glazbenika 1998.

Novogodišnji koncert orkestra Opere HNK "Ivana pl. Zajca" prvi put se našao na repertoaru 30. prosinca 1982. Ubrzo je koncert u posebno svečanom blagdanskom ozračju, uz zvuke valcera i polki, postao najpopularniji i najposjećeniji kazališni program, a zbog sve većeg zanimanja publike godinama se povećavao broj izvedbi.

28.12.2008. 08:16:41
Novi komentar
nužno
nužno