« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
AHILOVA PETA

Novi antibiotici - bakterije će se ubijati vlastitim oružjem

Znanstvenici su otkrili Ahilovu petu uzročnika bolesti; novim antibioticima bakterije bi mogle same sebe uništiti

Lijekovi
Lijekovi (Free Digital Photos)
Više o

lijekovi

,

antibiotici

,

razvoj antibiotika

Američki znanstvenici na pragu su revolucionarnog otkrića koje bi moglo dovesti do razvoja potpuno nove generacije antibiotika i navesti bakterije da same sebe unište toksinima, piše časopis Structure. Stručnjaci s washingtonskog sveučilišta u St. Louisu istražili su obrambeni mehanizam beta hemolitičkog streptokoka serološke grupe A, streptococcus pyogenes, koji je uzročnik zaraznih bolesti poput upale grla i mandula, šarlaha i gnojnih infekcija kože.

Kao i druge bakterije, streptococcus pyogenes koristi posebne toksine kojima napada ili uništava stanice. Kako bi se spriječilo da toksini istovremeno unište i streptokok, stvara se protuotrov u obliku proteina koji se veže za toksine i tako sprječava samouništenje.

Znanstvenici pod vodstvom Craiga Smitha otkrili su da postoje dva oblika protuotrova - aktivan i neaktivan. "Vjerujemo da je neaktivan oblik protuotrova svojevrsna Ahilova peta bakterija te da antibioticima trebamo djelovati upravo na taj dio bakterije. Uzročnike bolesti tako bi uništio vlastiti otrov", objašnjava Smith.

O važnosti koje otkriće obrambenog mehanizma streptokoka ima na razvoj novih antibiotika Craig kaže: "Bakterije ratuju protiv lijekova, sve su otpornije na današnje antibiotike i moramo pronaći nove načine liječenja pacijenata. Ustanovili smo da brojne bakterije funkcioniraju na principu otrova i protuotrova, što je obećavajuća spoznaja za razvoj antibiotika koji bakterije mogu navesti da se unište vlastitim oružjem."

09.02.2011. 11:27:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    09.02.2011. 11:43
    priroda će se prilagoditi kao i obično i onda će nastati megasupergiga otporne bakterije, za koje neće biti lijeka i ljudi će zbog toga izumrijeti s lica ove planete :-P
Novi komentar
nužno
nužno